George Orwell s-a născut pe 25 iunie 1903 în India și a decedat pe 21 ianuarie 1950 în Marea Britanie. Studiază la cea mai bună școală din Anglia unde începe să publice articole în revistele școlii, unde este foarte apreciat. Autorul a luptat în armată pe frontul Spaniei, ceea ce l-a inspirat să scrie romanul ”Omagiu Cataloniei”. Din cauza unei răni la gât, Orwell rămâne fără voce și este paralizat pe partea stângă o bună perioadă de timp. După ce își revine se întoarce în Anglia, unde continuă să scrie până pe 21 ianuarie 1950 când autorul moare.
Romanul ”O fată de preot” a fost publicat la editura Victor Gollancz în anul 1935, fiind al doilea roman publicat de autor. Variantele în limba română pe care le poți găsi pe site-ul nostru sunt cele de la editura Polirom, din colecțiile Biblioteca Polirom și Top 10+.
În debutul romanului facem cunoștință cu Dorothy, fiica unui preot cu foarte multe datorii, dintr-un mic oraș din Anglia. Ea a trebuit să își însușească toate îndatoririle gospodărești încă de la o vârsta fragedă, imediat după ce mama sa a murit. Pe lângă asta, din cauza firii leneșe a tatălui său, uneori trebuia să îi facă și lui meseria în biserică.
Într-o seară se întâlnește cu domnul Warburton, un afemeiat pe la 40 de ani, care îi fură mințile, însă neagă până în ultimul moment. A doua zi în timp ce cosea un costum, Dorothy adoarme și se trezește în Londra iar tot orașul în frunte cu vecina sa, încep să spună că a fugit cu amantul său.
Își găsește de lucru la o fermă de hamei, însă plata este atât de mică încât ajunge să doarmă pe străzi și să se hrănească din ce în ce mai rar. Într-o dimineață vede în ziar un articol ce descrie dispariția unei fete de preot dintr-un orașel și încet-încet începe să își amintească cum a ajuns aici. Din cauză că trăia pe străzi și nu avea acte, ajunge să fie prinsă de poliție și să își petreacă o noapte în arest pentru că nu își perite să plătească o amendă. Îi trimite tatălui său scrisoare după scrisoare în care îi cere ajutorul, însă răspunsul nu ajunge niciodată la ea. Începe să creadă că și tatăl său are aceeași părere ca orășenii, dar adevărul este că acesta trage niște sfori pentru verișorul său Sir Thomas Hare spre a-i ușura viața. Acesta o angajează ca educatoare, dar din cauza lipsei de cunoștințe nu durează prea mult până când este concediată. Domnul Warburton o găsește și o anunță că vecina sa, care a bârfit-o în tot orașul, a fost acuzată de calomnie și a părăsit regiunea, iar toate zvonurile s-au dat uitării. Dorothy se întoarce în oraș împreună cu el, iar pe drum este cerută în căsătorie, însă refuză. Explicația sa este una cu dus și întors pentru că ba spune că este o fiica de preot și nu se cuvine să facă asta fără aprobarea tatălui său, ba că domnul Warburton este singura ei scăpare.
Romanul se termină simetric, Sorothy se întoarce la vechea sa rutină și îi face pe plac tatălui său, însă acum nu se mai chinuie atât de mult.