Despre George Orwell
Eric Artur Blair a folosit pseudonimul George Orwell de la prima sa carte publicata, Fluierand a paguba prin Paris si Londra, in 1933, o lucrare autobiografica ce contine eseuri in care intamplari reale sunt povestite intr-o forma aparent imaginara. Lucrarea povesteste cum, in concordanta cu vina pe care o resimtea pentru conditiile in care traiesc oamenii saraci si lipsiti de drepturi ai lumii, Orwell se hotaraste sa traiasca si sa munceasca la fel ca unul dintre ei. Imbracat ca un cersetor, se angajeaza in orice loc o poate face un marginalizat al societatii. In Paris locuieste intr-o mahala si munceste ca spalator de vase; cu ocazia asta vede cum se traieste - si se moare - intr-un spital pentru saraci. In zona East End a Londrei traieste precum vecinii sai, cersetorii si cei mai sarmani membri ai clasei muncitoare. Calatoreste prin Anglia ca un vagabond cu cei asemenea si cu muncitorii nomazi.
Nascut in Bengal, India, pe 25 iunie 1903, George Orwell a fost fiul unui oficial britanic minor in serviciul civil indian si al unei doamne de origine franceza, fiica unui negustor de lemn de tec lipsit de succes din Birmania. A crescut intr-o atmosfera de snobism al unor oameni saraci, apartinand nivelului inferior al clasei de mijloc ce avea pretentii la statut social fara sa aiba venituri si fara sa aiba pamant. Dupa ce se intoarce cu familia in Anglia, in 1911 intra la o scoala cu internat din Sussex, unde se remarca drept un copil foarte sarac si foarte inteligent. Retras, excentric, ursuz, va tine un jurnal ce va fi publicat postum. Primeste burse la doua dintre cele mai bune scoli engleze, Winchester si Eton, si o alege pe cea de-a doua, unde il va avea profesor pe Aldous Huxley si va publica primele sale texte in revistele liceului. Nu accepta o bursa la universitate, ci pleaca in Birmania pentru a servi ca superintendent in Politia Imperiala Indiana. Desi isi dorise inca din copilarie sa fie scriitor, se comporta exemplar in pozitia sa profesionala, pana cand constata cat de mult urau birmanezii sa fie condusi de britanici, moment in care devine rusinat de statutul sau de politist colonialist. Isi va povesti experientele acestei perioade in romanul Zile birmaneze. In 1927, aflat in permisie in Anglia, decide sa nu se mai intoarca in Birmania si pe 1 ianuarie 1928 isi da demisia si pleaca intr-o calatorie cumva de pocainta prin Anglia si Franta. Publica primele sale doua romane autobiografice, continuand cu romanul Fiica unui cleric, apoi cu Aspidistra sa traiasca. Atitudinea sa impotriva imperialismului il face sa se considere anarhist, apoi socialist. In cartile si in reportajele sale continua sa se simta din ce in ce mai mult tonul maniei si al criticii ascutite la adresa miscarilor sociale. In perioada cand i se publica Drumul catre Wigan Pier - un reportaj despre saracia minerilor someri din nordul Angliei -, Orwell se afla in Spania, unde plecase pentru a scrie un reportaj despre razboiul civil. Intra in razboi de partea republicanilor impotriva nationalistilor lui Franco, ajungand locotenent, fiind ranit la Teruel, urmarile ranii de la gat afectandu-i vocea pentru tot restul vietii. Peste cateva luni, in mai 1937, la Barcelona, lupta impotriva comunistilor, fiind fortat sa fuga pentru a-si salva viata atunci cand acestia au primit ajutor sovietic. Experienta il va transforma intr-un antistalinist convins, groaza fata de comunism fiind vizibila prima data in cartea Omagiu Cataloniei.
Intorcandu-se in Anglia, scrie O gura de aer, in care isi exprima nostalgia fata de valorile vechi, decente, si teama fata de viitorul amenintat de razboi. Cand conflagratia va incepe, in 1939, nu va fi primit in armata si va lucra pentru BBC pana in 1943, cand va ajunge editor la revista Tribune, revista saptamanala de stanga. George Orwell ajunsese deja un jurnalist prolific si un scriitor cunoscut. In 1945 publica Ferma animalelor si aceasta este perioada in care se poate spune ca a dobandit siguranta financiara. Peste patru ani scoate celebra O mine noua sute optzeci si patru. Suferind de tuberculoza, moare pe 21 ianuarie 1950.