Nuvelele de tip mozaic “Wild cards”, de George R. R. Martin și Melinda M. Snodgrass, au apărut în mai multe etape, de-a lungul timpului, prima dintre acestea apărând în anul 1987, la editura Bantam Books, până în prezent fiind editate 27 de cărți, la diferite edituri americane, printre cele mai importante edituri, putem aminti de Baen Books sau Tor Books.
Ideea din spatele realizări acestui proiect, stă în spatele altuia, și anume realizare unei campanii ample prin care un număr mare de autori realizează un joc de rol, pentru crearea unor personaje cu puteri supranaturale, astfel că, o suită de patruzeci de autori, coordonați de George Martin, pun în practică aptitudinile în ceea ce privește domeniul științifico-fantastic.
Ideea de bază a operei, pune în prim plan invadarea Terrei, de către o specie extraterestră, ce seamănă cu omul, dar care dorește declanșarea unei epidemii devastatoare, care va duce omenirea în pragul colapsului, monștrii, fiind în spatele fiecărui om de rând, fără ca cineva să știe ceva în legătură cu acest lucru.
În România, opera apare în anul 2017, la editura Nemira, din colecția Nautilus, în format broșat, după o traducere în limba română de Laura Bocancios și Silviu Genescu, fiind singura editură care publică romanul.
George Raymond Richard Martin, pe numele său complet, s-a născut la data de 20 septembrie 1948, în orășelul portuar Bayonne, din New Jersey, Statele Unite ale Americii, fiind unul dintre cei mai mari autori de romane science fiction și horror.
George, este atras de mic de scris, imaginația și aplecarea spre science fiction, făcându-l să vândă pentru câțiva penny, mai multe povestiri scrise chiar de el.
După terminarea cursurilor gimnaziale, în zona natală, George urmează cursurile universitare la “Northwestern University”, Illinois, obținând o diplomă de jurnalist, în anul 1970.
Tot din anii ’70, începe să scrie romane SF, însă este refuzat de foarte multe reviste, una dintre primele povești scrise, fiind “With morning comes Mistfall”, în 1971.
Printre cele mai importante opere semnate de autor, putem aminti de “Lumina ce se stinge”, 1978, “Furtună pe Windhaven”, 1981 sau “Fuga vânătorului”, 2007.
Nuvelele de tip mozaic “Wild cards”, de George R. R. Martin reprezintă un concept nou în universul literar, astfel că cei patruzeci de scriitori, care au contribuit la crearea acestei opere, ce se plasează cumva între o antologie de povestiri și un roman, oferă perspective diferite asupra desfășurării acțiunii, astfel că ideea de povestire sau nuvelă mozaic, rămâne un termen adecvat când vine vorba de a pune o pecete pertinentă acestui volum.
Povestea se concretizează după perioada celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când pe cuprinsul Terrei, apar primii extratereștri, veniți aici pentru a apela la cobai, oamenii fiind cei mai apropiați fizic de aceștia.
Scopul principal al acestei invazii pe pământ, îl reprezintă testarea unui virus, pe nume “Wild Card”, ce poate schimba genetic omul și îl poate transforma ireversibil în monstru.
Interesant este faptul că, nu toți cei care se infectau reacționau la fel, unii având parte de reacții ce le ofereau puteri supranaturale, iar cei din jur îi numeau ași și alții care sufereau mutații importante și deveneau monștrii, fiind numiți Jokeri.
După apariția acestor intruși veniți de pe planeta Takis, apare, pentru a oferi protecție, un doctor pe nume Tachyon, fiind la bază tot un extraterestru, însă unul ce are gânduri pașnice, dorind să aducă o protecție oamenilor împotriva virusului.
Foarte interesante sunt și viziunile implementate pe parcursul povestirilor, astfel că cei patruzeci de autori, vorbesc despre aspecte diferite și cauze diverse în schimbarea aspectelor sociale de pe Terra, alții punând politicul în centrul acțiunii, iar alții, alte teorii ale conspirației, ori aspecte inedite, nemaiîntâlnite până acum.
Opera va fi ecranizată în viitorul apropiat, proiectul unui serial de succes, desprins din paginile vastei opere, fiind anunțat, iar actorii principali, urmând a fi prezentați.