George Șovu este cunoscut pentru scenariile de film pentru numeroase producții din țara noastră. Poate cea mai cunoscută poveste pe care a adus-o în fața spectatorilor este cea din Liceeni, peliculă ce a încântat audiența de pretutindeni. Cumva, Șovu rămâne în imaginarul colectiv drept unul dintre cei mai iubiți și apreciați scriitori și dramaturgi ai tuturor veacurilor, iar celebritatea lui este de neatins. Fiecare poveste pe care acesta o aduce în prim plan este bine conturată și menită să ne poarte, nostalgici, în altă lume. Cumva, poveștile lui Șovu sunt simple, liniare și aduc în prim plan oameni rupți din viața de zi cu zi, reali, fără artificii iluzorii.
Lucrarea prezentă este plină de naturalețe și aduce în prim plan un bărbat și o femeie, care împart o pasiune nebună, care ne va cuceri. Când totul se rezumă la iubire, viața e mai simplă, iar când eroii sunt făcuți parcă din același aluat, lucrurile par a se complica. O viață simplă, trăită într-un oraș plin de tentații, nu e muncă ușoară pentru un tânăr amorez. Alexandru este un visător incurabil, care crede că prin dragostea lui va da lumii o altă față. Ei bine, va avea de îndurat fel și fel de obstacole pentru a-și realiza visul unei vieți tihnite, alături de aleasa lui.
Ea – o femeie puternică, din cale afară de frumoasă, cu o oarecare naivitate nativă, cucerește prin nonșalanța gesturilor și prin inteligența ascuțită. Ea iubește cu patos și – tot ce îi cade în brațe – pare să fi găsit raiul. Deși ambii vin din familii sărace, care s-au ghidat mult după legea patriarhatului, aleg să fie liberi, să-și expună dragostea simplă în fața lumii și să decidă dacă vor sau nu să audă părerile lumii. Iubirea lor transcende timpul, tăcerea și se ghidează doar după sufletele care i-au dat naștere. Chiar titlul lucrării face referire la o eternă declarație de iubire, un soi de jurământ legat pe veci, care îi ghidează pe cei doi de-a lungul poveștii.
Scrierea lui Șovu este romantică, plină de culoare și conturată cu o nostalgie vie, pe care am spune că autorul însuși a trăi-o în zbuciumatele tinereți. Iubirea este tema centrală, dar pe lângă aceasta, vom avea de-a face cu o tematică variată, ni se vor expune problemele societății românești de la acea vreme, chestiuni politice latente și fel și fel de alte drame secundare.
Șovu este apreciat pentru felul în care scrie, pentru candoare, răbdare și originalitatea cu care își creează personajele. Este, de asemenea, criticat pentru părerile sale vizavi de chestiuni la care se presupune că nu s-ar pricepe. În lumea lui, autorul are de-a face cu tot felul de oameni, de la artiști la maeștri și de la creatori la politicieni, iar toți aceștia știu că geniul din fața lor nu poate fi redus nicicând la tăcere. Nici Securitatea nu îl va opri din a-și expune trăirile.
Pe site-ul nostru, opera poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1996), Meridiane (2001), Editura pentru Literatură (2000).