George Topîrceanu este unul dintre cei mai apreciați scriitori pe care țara noastră i-a oferit literaturii europene și nu numai. Cunoscut pentru scrierile sale dedicate copiilor, autorul se remarcă prin imaginile vizuale, prin metaforele pe care le folosește și prin naturalețea cu care vorbește despre viață, timp și culoare. Se naște în Sibiu, într-o familie simplă, care îi va insufla valorile reale, ale vieții demne, trăite pe plaiuri mioritice. Este interesat de cultură, literatură și artă, pe care le împrumută de la diverși autori și le utilizează în scrierile sale de mai apoi.
Se stabilește o vreme la Iași, unde începe să colaboreze cu gazeta Viața Românească, iar publicul îl apreciază pentru valorile pe care le împărtășește și le conservă. Se îndrăgostește de Otilia Cazimir, iar povestea lor se evocă în mai multe scrieri.
Opera de față este una deosebită, deși nu este printre cele mai cunoscute ale autorului. În mod paradoxal, aceasta ajunge la majoritatea oamenilor, iar Topîrceanu arată că poate jongla cu orice domeniu i se deschide în față.
Scrierea, deși în proză, este plină de fel și fel de trimiteri religioase și aduce cu sine o nouă perspectivă asupra vieții, timpului și relațiilor interumane. Autorul combină sfera religioasă cu literatura și face o pledoarie extraordinară pentru traiul simplu de odinioară. El vorbește, în versuri, despre iubirea pentru credință, despre minunile sfântului Sisoe și despre felul în care oamenii ar trebui să se raporteze la cele sfinte. Cuceritor, adesea șovăielnic, plin de grație, autorul ne poartă într-o călătorie nemaipomenită, către locuri și vremuri pe care nu am avut ocazia să le descoperim mai devreme. Fiecare vers este o invitație la lectură, o pledoarie nemaipomenită, care ne va cuceri și ne va determina să privim diferit lucrurile.
Povestea lui Topîrceanu este simplă, curată, plină de adevăr, iar personajele sale sunt inspirate din religie și alte studii pe care a avut ocazia să le citească și care l-au inspirat. Realism, puritate, nebunie, emoție; acestea sunt principalele caracteristici ale scrierii, iar publicul se va raporta frumos la ele. Opera devine una extrem de importantă pentru autorul ei, stârnește reverii și adulații, dar și critici aprinse. Fiecare cuvânt se transformă, fiecare idee devine o alta, fiecare personaj trăiește, în același timp, mai multe vieți. De fapt, viața este tema centrală a operei, iar autorul devine un creator nemaipomenit. Realitatea și umbra sunt magistral compuse și bine aduse în prim plan.
La nivel internațional, opera este tradusă în franceză și engleză, iar numele lui Topîrceanu devine cunoscut peste hotare. Astăzi, arta lui ne fascinează, povestea lui ne emoționează și îl regăsim adesea în manualele școlare ale liceelor. Legenda sa merge mai departe, iar România se mândrește cu talentatul său prozator.
Cărțile sale de poezii vor fi reeditate în mai multe rânduri, în diverse ediții, iar poeziile sale vor transcende timpul și generațiile. Pe site-ul nostru, la un click distanță, poezia aceasta poate fi regăsită în mai multe volume, reeditate în mai multe ediții: Meridiane (1999), Editura pentru Literatură (2000), Univers (2000).