George Vaillant este pasionat de istorie și de cultură veche încă din copilărie, iar pasiunile acestea îl vor însoți întreaga viață. Este curios și caută să experimenteze fel și fel de expediții, care mai de care mai revelatoare. Cumva, lucrează între cei mai buni și va reuși să îi depășească în strălucire și în inovație. Pornește în fel și fel de călători de unde culege surse de inspirație diverse și unde are de-a face cu descoperiri șocante. Călătorește în America Latină și este pasionat de meleagurile apașilor sau ale amerindienilor, iar cultele locale îl vor determina să dea naștere unui jurnal unde consemnează toate expedițiile sale.
Civilizația aztecă a atras numeroși jurnaliști și cercetători de-a lungul vremurilor, iar istoria acesteia este una extrem de interesantă. Aztecii apar ca o consecință a unei triple alianțe, în regiunea centrală a Mexicului de astăzi, iar moștenirea lor este impresionantă. Ei se stabilesc în regiunea Mexicului după lungi călătorii și devin unul dintre cele mai respectate triburi din zonă, până la sosirea hispanicilor. Cercetătorii evocă civilizația aztecă drept una barbară, care s-a impus cu forța în acel teritoriu și care a reușit să dăinuie peste veacuri.
Credeau în zei, în mitologia mayașă și practicau sporturi. Erau curajoși și puneau mare preț pe onestitate, iar de-a lungul veacurilor au dus lupte grele pentru a-și proteja teritoriul. Se pricepeau la ceramică și erau atrași de desen și de artele frumoase. Erau conduși de un rege aspru, iar dintre cei mai cunoscuți, Montezuma, este cel sub care imperiul aztec s-a dezvoltat cel mai mult. Studiau fenomenele naturale, soarele și luna, astrologia și misterele pământului, se preocupau de religie și războaie, ba chiar sacrificau inamicii pentru a aduce ofrande zeilor lor. Cumva, civilizația Maya este una dintre cele mai dezvoltate civilizații ale lumii, iar istoria acesteia va dăinui peste veacuri și va inspira poeții, creatorii, scriitorii în operele și cercetările lor. Aztecii aveau o cultură bogată, nemaipomenită, și obiceiuri care vor fi preluate de alte popoare. Ei au obținut primii o băutură asemănătoare cu ciocolata caldă pe care o bem astăzi și tot ei au fost cei care ne-au familiarizat cu ofrandele aduse morților. Își îngropau morții în apropierea caselor pentru a fi protejați de spiritele acestora, iar divinitatea ocupa un loc central în viețile lor.
Cartea de față este o pledoarie nemaipomenită a autorului, o călătorie fascinantă, care ne va marca și care ne va deschide orizonturile spre lumi pe care nu le cunoșteam. Mayașii au ocupat un loc de frunte în inima Mexicului ani la rând, chiar și astăzi fiind reprezentați prin artă și cultură și devenind simboluri ale vremurilor pierdute. Lucrarea se bazează pe cercetările autorului, pe munca asiduă a acestuia, care se întinde pe câțiva ani, iar publicul este uimit și fascinat de rezultat.
Cartea va fi tradusă în mai multe limbi străine și masiv distribuită în Europa și nu numai. Pe site-ul nostru, la numai click depărtare, cartea poate fi găsită în mai multe ediții: Univers (1999), Eminescu (2007), Meridiane (2002).