Romanul polițist “Maigret și fantoma”, “Maigret et le fantôme” de Georges Simenon, a apărut în anul 1964, la editura pariziană Presses de la Cité, fiind un roman ce face parte din celebra serie ce îl are în prim plan pe detectivul Maigret, un alt celebru detectiv, cuprins în universul altuia creionat de Agatha Christie, Hercule Poirot.
Primele scrieri în care apare celebrul detectiv de la poliția judiciară pariziană, datează din anul 1931, atunci când autorul publică primul titlu de carte din cele peste 100 de romane și nuvele.
Romanul de față vorbește despre un nou caz încâlcit, iar asocierea evenimentelor cu o fantomă este datorată unor apariții ciudate la una dintre ferestrele în care s-a încercat o tentativă de asasinat asupra unui inspector celebru. Povestea pătrunde pe mai multe planuri și tratează și o latură artistică, mai exact cea plastică, vorbind despre o încercare de falsificare a unor tablouri celebre.
În România, romanul apare în anul 1971, la editura Univers, făcând parte din colecția Enigma, în format broșat, iar printre alte edituri care au publicat romanul, putem aminti de editura Z, din colecția Enigma, 1992, în format broșat sau editura Polirom, din colecția Maigret, 2011, în format broșat.
Georges Joseph Christian Simenon s-a născut la data de 13 februarie 1903, în orașul plasat pe coasta estică a belgiei, Liège, fiind un însemnat scriitor belgian, celebru pentru romanele, nuvelele și povestirile sale detective, care au însumat un număr de peste 300 de astfel de publicări, printre altele apărând și articole sau rapoarte de o importantă valoare artistică.
Georges se naște pe strada Leopold nr. 26, din Liège, fiind fiul unui contabil al unei firme de asigurări, iar din cauza unor superstiții, data de naștere a autorului a fost schimbată, în acte fiind folosită cea de 12 februarie.
Familia acestuia se mută de mai multe ori în prima parte a vieții acestuia, pentru ca încă de la vârsta de trei ani, acesta să meargă la grădinița Saint-Julienne, acolo unde învață să citească.
Mai târziu, din anul 1908, timp de șase ani, acesta va urma “Institutul Saint-André”, iar din anul 1914, acesta va merge la “Colegiul Saint-Louis”, studiind până în anul 1918, atunci când renunță la școală, fără a da examenele, scuzându-și această acțiune prin explicarea stării de sănătate precare a tatălui său.
Acesta se angajează în mai multe locuri, însă din anul 1919, devine editor la ziarul “Gazette de Liège”, acolo unde publică mai multe articole care îl propulsează în lumea literară.
Prima sa operă “Au Pont des Arches” datează din anul 1919, din acest an, Georges, reușind să scrie regulat.
Printre cele mai importante opere semnate de celebrul autor belgian, putem aminti de “Pietr letonul”, 1931, “Trei dormitoare în Manhattan”, 1946, “Maigret la New York”, 1947 sau “Memoriile lui Maigret”, 1951.
Romanul polițist “Maigret și fantoma” de Georges Simenon, reprezintă un roman din ultimele 14 ale acestuia, în care vorbește despre celebrele cazuri ale detectivului Maigret, cazuri care au ținut cititorii cu sufletul la gură, mai bine de peste 40 de ani, propulsându-l pe celebrul autor belgian, în topul celor mai galonați autori de romane polițiste, după celebra autoare Agatha Christie.
Romanul vorbește despre o tentativă de asasinat asupra unui inspector celebru din zonă, în persoana lui Lognon, supranumit și Le Malgracieux, acesta fiind împușcat și transportat la spital pentru a primi îngrijiri medicale.
De aici, Maigret, ajunge să cerceteze și să afle că inspectorul urma o investigație, iar acesta se agață de experiența sa pentru a afla de nopțile petrecute de Lognon în compania unei cosmeticiene pe nume Mariette Augier, care dispare fără urmă, însă, cu ajutorul unui vecin bătrân și ursuz, acesta află despre niște activități ciudate întreprinse de vecinii doamnei Augier de vizavi, cuplul Jonker.
Pe această pistă, Maigret află despre mai multe acțiuni ciudate care se axează pe înșelătorie și pe fals, escrocii fiind plasați pe o filieră de falsificare de tablouri, iar totul se clarifică mai târziu, datorită spiritului de analiză al lui Maigret care scoate la lumină adevărul.
Romanul a fost ecranizat de mai multe ori, însă una dintre cele mai cunoscute ecranizări, fiind cea din anul 1994, într-o serie de televiziune, regizată de Hannu Kahakorpi, avându-i în rolurile principale pe actorii Bruno Cremer, în rolul inspectorului Maigret sau pe Heinz Bennent, în rolul lui Gustav Jonker.