Filtre:
Edituri
 Academiei(6) Albatros(3) Tineretului(2) Minerva(2) Pentru Literatura(2) Academiei Republicii Socialiste Romania(1) Scrisul Romanesc(1) Arefeana(1) Paralela 45(1) Grai si Suflet - Cultura Nationala(1)
Pret
  5 - 10 Lei (3)  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
19402002
Limba
 Romana(21) Italiana(1)
Coperti
 Brosate(15) Cartonate(5) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Sinteze Lyceum(3) Universitas(1)

Filtrează
Carti Gheorghe Vrabie
Ordonează
Pagina: 1
Carti Gheorghe Vrabie
Despre Gheorghe Vrabie

Folcloristul şi istoricul literar român Gheorghe Vrabie s-a născut la Voineşti, în judeţul Vaslui, pe 6 aprilie 1908, fiu al lui Gheorghe şi al Ecaterinei. Face şcoala primară la Obârşeni, apoi liceul la Bârlad, înainte de a intra la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, absolvind în 1933. Îi are ca profesori, printre alţii, pe Ovid Densuşianu şi Dumitru Papacostea. Prima lucrare publicată a fost Bărladul cultural, apărută în 1938, din care tipărise în editorial capitolul Mesianism ardelean cu un an înainte. Primeşte Premiul Academiei pentru această carte. Pleacă la Berlin, ca bursier al Fundaţiei Humboldt, unde petrece patru ani la Universitate, până în 1944. Îşi ia doctoratul cu teza Conceptul de poezie populară la români. Gheorghe Vrabie carti. O contribuţie la relaţiile româno-germane în epoca romantică. Lucrarea va fi tipărită şî în Ţară, în 1947, cu titlul Folklorul. Obiect, principii, metodă.

Îşî începe cariera didactică predând la Buzău, Olteniţa, Dorohoi, apoi devine profesor universitar la Bucureşti din 1944 până în 1957 şi la Piteşti în perioada 1962-1873. Din 1957 până în 1962 s-a ocupat oficial de cercetare la Institutul de Istorie şi Teorie Literară. A scris pentru numeroase reviste: Curentul, Folclor literar, Orizonturi, Astra, Cronica, Iaşiul literar, Ethnos, Gândirea, Viaţa Românească, Ramuri şi altele, inclusiv pentru publicaţii din străinătate. Gheorghe Vrabie s-a făcut remarcat ca mare folclorist şi a scris o sumă importantă de cărţi pe acest subiect, toate putând fi cumulate într-o exegeză pe temă. Dintre acestea enumerăm: Balada populară română – apărută în 1966, este un amplu studiu monografic în care autorul analizează zeci de variante ale baladelor, încercând să determine ce anume individualizează balada românească de cele ale altor ethosuri europene şi sud-est europene-, Folcloristica română, Folcloristica, Structura poetică a basmului, Retorica folclorului, Eposul popular românesc, Poetica Mioriţei, Proza populară românească, Din estetica poeziei populare române, De civitate rustica, Introducere în etnografie, Ritualurile agrare la români.

Gheorghe Vrabie a murit pe 19 iulie 1991, la Bucureşti.


sus