Scriitor italian de renume mondial, este apreciat îndeosebi pentru scrierile sale dedicate copiilor, dar și pentru lungile sale prelegeri despre artă. Se naște în Italia și va fi toată viața mare amator de artă și de teatru. Colaborează cu mai multe gazete locale și internaționale și, o bună bucată de vreme, predă la o universitate renumită.
Va porni în nenumărate călătorii de-a lungul continentului european, iar mai apoi se va stabili o vreme în Franța, țară care îl va învăța rafinamentul și sensibilitatea. Revine în Italia și colaborează o bună perioadă cu mai multe edituri și publicații. Adesea, este invitat în mai multe state pentru a-și promova ideile și este extrem de apreciat pretutindeni.
Scrie, cu precădere, literatură pentru copii, iar emoția pe care o transmite ne va însoți vreme îndelungată. Personajele sale sunt inspirate din realitate, din cercuri de prieteni ori din persoane întâlnite în lungile călătorii peste hotare.
Cepelică este un personaj interesant, care, fără să vrea, intră-n tot soiul de belele. Când tatăl său este arestat pe nedrept, bietul băiat este nevoit să facă tot ce îi stă în putință pentru a-l elibera pe bătrând. Alături de câțiva prieteni de nădejde, Cepelică pune la cale un plan periculos și de aici înainte se dezlănțuie un haos total.
Lucrarea este plină de suspans și acțiune, iar raporturile dintre indivizi sunt bine delimitate, iar Cepelică are prieteni de nădejde, care îi vor fi alături în orice împrejurare. Cu cât înaintăm în poveste mai mult, cu atât suntem mai fascinați de maniera în care autorul își creionează atât eroii, cât și istorisirea. Măiestria lui Rodari poate fi descoperită încă de la primele paragrafe, iar povestea ne va captiva. Într-un cadru natural deosebit, acțiunea se împletește magistral cu alternarea mai multor planuri narative.
Realitatea lui Cepelică este distorsionată de fel și fel de evenimente, care se petrec în ritm alert, iar nebunia se dezlănțuie într-o clipă. Narațiunea se modifică și transformă de la un paragraf la altul, iar mai mulți antagoniști își fac veacul pe lângă eroul nostru. Când ne așteptăm mai puțin, drama intervine, iar emoția personajului ne atinge și pe noi. Relația tată-fiu este atent conturată de autor, iar urmările unor evenimente vor fi de-a dreptul catastrofale.
Scrierea servește drept sursă de inspirație pentru scriitorii aflați la început de drum, iar teatrele din Italia va reinterpreta lucrarea și o va pune pe scenă. Adesea, Rodari se aseamănă cu Jules Verne și devine copilăros și plin de armonie. Gândurile și emoțiile se propagă dincolo de lucrare, iar cititorul este prins într-un carusel din care va coborî mai înțelept și mai curajos.
Editura care avea să publice pentru întâia oară este nevoită să suplimenteze stocurile, căci vânzările vor exploda la numai câteva săptămâni după apariție. Numele lui Rodari atinge legenda, iar scrierea sa este distribuită peste tot. Pe site-ul nostru, cartea poate fi găsită în mai multe ediții: Arthur (2001), Art (1999).