Filtre:
Edituri
 Panda Press(2) Pocket Books(1) Humanitas(1) Univers(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
19702004
Limba
 Romana(4) Engleza(1)
Coperti
 Brosate(5)
Colectii
 Cartea de pe noptiera(1) Globus(1)

Filtrează
Carti Glendon Swarthout
Ordonează
Pagina: 1
Carti Glendon Swarthout
Despre Glendon Swarthout

Glendon Swarthout s-a nascut pe 8 aprilie 1918 in Pinckney, Michigan, si a murit pe 23 septembrie 1992 in Scottsdale, Arizona. A studiat la Universitatea din Michigan, unde a obtinut licenta si masteratul in literatura engleza. A fost casatorit cu Kathryn Swarthout si au avut impreuna copii. Cariera sa literara a fost marcata de succes atat in domeniul literaturii pentru adulti, cat si in cel al literaturii pentru tineri, iar lucrarile sale au fost apreciate pentru explorarea moralitatii si a conflictelor interioare.

Glendon Swarthout si-a facut debutul literar in 1943 cu nuvela Willow Run, dar a castigat notorietate in 1956 cu romanul They Came to Cordura, care a fost ulterior ecranizat in 1959. In aceasta perioada, a colaborat cu edituri importante, precum Doubleday si Simon & Schuster. De-a lungul carierei sale, a publicat atat romane pentru adulti, cat si pentru adolescenti, abordand teme complexe, precum moralitatea, sacrificiul si conflictele interioare.

Desigur, Glendon Swarthout a fost mai cunoscut pentru lucrarile sale inspirate de tema westernului, dar cu o adancire a subiectului psihologic, fiind un autor care s-a distantat de clasicul „western” simplu. Printre cele mai renumite romane ale sale se numara Bless the Beasts and Children (1970), care a fost ecranizat si care s-a concentrat pe viata unui grup de adolescenti marginalizati.

In ceea ce priveste viata personala, Swarthout a fost un om profund legat de literatura americana si cultura occidentala, avand o viziune distincta asupra eroismului, sacrificiului si moralitatii in fata violentei. Desi a avut o activitate mai discreta din punct de vedere politic, abordarile sale literare reflectau o viziune umanista si o critica a razboaielor si a violentei ca solutie la conflictele interne ale oamenilor.

Binecuvanta fiarele si copiii, acest roman este unul dintre cele mai remarcabile lucrari ale autorului, care se adreseaza in mod special unui public tanar. Povestea se concentreaza pe un grup de baieti dintr-o tabara de vara, care sunt considerati „problema” de catre autoritati. Acesti baieti, fiecare cu propriile traume si conflicte interne, formeaza o legatura profunda in timp ce incearca sa salveze niste bizoni, animale pe cale de disparitie, intr-un act simbolic de rebeliune si maturizare. Prin intermediul acestui roman, Swarthout exploreaza teme precum confruntarea cu sistemul, lupta pentru dreptate, dar si evolutia celor tineri dincolo de realitatile dure ale lumii adulte. Cartea a fost ecranizata in 1971, iar filmul a continuat sa adanceasca temele din roman, avand un impact semnificativ asupra publicului.

Pistolarul, acest roman reprezinta o abordare diferita a temei western, comparativ cu alte lucrari din acelasi gen. Personajul principal, un pistolar cunoscut si temut, aflat pe cale de a muri din cauza unei boli, trebuie sa se confrunte nu doar cu dusmanii din trecutul sau, ci si cu propria sa mortalitate. Vestul salbatic, cu toate legendele si miturile sale, este prezentat in declin, iar protagonista intelege ca timpul eroului a trecut. Pistolarul este un roman despre onorabilitate, despre sacrificiu si despre cum trecutul unui om poate modela destinul sau, chiar si in fata unei morti iminente. Cartea a fost ecranizata in 1976, cu John Wayne in rolul principal, iar acest film a fost, de asemenea, foarte apreciat pentru portretizarea unui personaj complex si profund.

Pe langa aceste lucrari, Swarthout a scris si alte romane si lucrari mai putin cunoscute in limba romana, insa cele doua titluri mentionate mai sus sunt cele mai reprezentative si cele care au avut un impact semnificativ asupra cititorilor romani, fiind considerate nu doar opere de fictiune de calitate, ci si reflectii asupra conditiei umane si a valorilor in fata unor vremuri schimbatoare.

Glendon Swarthout a fost apreciat de critici pentru modul in care a abordat genul western, aducand in prim-plan teme profunde si universale, cum ar fi moralitatea, sacrificiul si schimbarile sociale. In loc sa glorifice violenta sau eroii traditionali ai Vestului salbatic, el a concentrat atentia asupra conflictelor interioare ale personajelor sale, adancind miturile vestului printr-o viziune mai complexa si umana. Lucrarile sale, precum Pistolarul si Binecuvanteaza fiarele si copiii, au fost apreciate pentru complexitatea personajelor si atmosfera creata, dar Swarthout nu a ajuns niciodata la acelasi statut literar ca alti autori ai aceleasi perioade. Desi mai putin cunoscut in cercurile literare de varf, el ramane un autor relevant datorita abordarilor sale narative inovative.

Opere: Binecuvanta fiarele și copiii, Pistolarul.
Cărți populare scrise de Glendon Swarthout: Binecuvantati animalele si copiii

sus