Despre Gordon Ramsay
Gordon Ramsay (n. 8 noiembrie 1966, Johnstone, Scotia) este un bucatar celebru scotian care a deschis restaurante in intreaga lume si a gazduit programe TV populare precum „Hell’s Kitchen” si „MasterChef”.
A crescut in Stratford-upon-Avon, dupa ce s-a mutat acolo cu familia la varsta de 5 ani. Prima pasiune a lui Ramsay a fost fotbalul, dorindu-si chiar sa urmeze o cariera sportiva. La varsta de 15 ani s-a alaturat echipei Glasgow Rangers, un club profesionist. A ramas in echipa timp de trei ani, cand o accidentare la genunchi i-a pus capat prematur carierei. Obligat sa o ia de la capat, Ramsay s-a intors la scoala, obtinand o diploma in management hotelier in 1987.
Dupa ce si-a incheiat studiile, Ramsay s-a plasat sub indrumarea unora dintre cei mai buni bucatari din Europa. A inceput sa-si perfectioneze abilitatile culinare sub indrumarea bucatarului Marco Pierre White si a bucatarului-sef Albert Roux.
La inceputul anilor 1990 Ramsay a calatorit in Franta, unde a gatit retete clasice franceze in bucatariile maestrilor bucatari Joel Robuchon si Guy Savoy. In 1993 s-a intors la Londra si a devenit bucatar-sef al Aubergine, care pana in anul 1996 castigase doua dintr-un maxim de trei stele din Ghidul Michelin, o publicatie de renume pentru hoteluri si restaurante.
In anul 1998 Ramsay si-a deschis propriul restaurant, aclamatul Gordon Ramsay, care in trei ani a castigat a treia stea Michelin si a fost considerat unul dintre cele mai bune restaurante din lume. A deschis mai multe restaurante noi, inclusiv Petrus, un al doilea Gordon Ramsay la Londra si, in cele din urma, Verre, la Dubai.
Numit bucatar al anului la Premiile Catey din 2000 si Restaurator independent al anului in 2006, Ramsay si-a adus afacerea cu restaurante in SUA (2006), cu deschiderea a doua sedii la The London NYC. De atunci, bucatarul celebru s-a extins in intreaga lume, aducandu-si marca in tari precum Africa de Sud, Australia si Canada.
Ramsay a obtinut si statutul de stea ca personalitate de televiziune. In 2004 a lansat premiatul serial britanic Ramsay’s Kitchen Nightmares, in care s-a straduit sa transforme restaurantele deficitare in intreprinderi profitabile, si Hell’s Kitchen, in care a preluat provocarea de a transforma aspirantii in bucatari de calitate.
Pana in anul 2007 a inceput sa joace in versiunile americane ale ambelor spectacole, iar Hotel Hell a inceput sa fie difuzat in Statele Unite in 2012. Celelalte programe TV ale lui Ramsay includeau The F-Word care a avut premiera in Regatul Unit in 2005, si o versiune americana a MasterChef, care a debutat in 2010. In 2017 Ramsay a aparut in serialul documentar britanic Gordon on Cocaine in doua parti, despre drogurile ilegale.
In 2014 Ramsay si sotia sa, Tana, au infiintat Fundatia Gordon si Tana Ramsay pentru a face o diferenta semnificativa in organizatiile de caritate. Fundatia este in prezent partenera cu Great Ormond Street Hospital, unul dintre cele mai respectate spitale pentru copii din Londra.
Incepand cu Gordon Ramsay’s Passion for Flavour (1996), Ramsay a publicat numeroase carti de bucate best-seller. A scris volumele autobiografice Humble Pie (2006) si Gordon Ramsay’s Playing with Fire (2007).
Publicatii: Gordon Ramsay's Passion for Flavour (1996); Gordon Ramsay's Passion for Seafood (1999); Gordon Ramsay, a Chef for All Seasons (Retete pentru orice anotimp, 2000); Gordon Ramsay's Secrets (Secretul lui Gordon Ramsay, 2003); Gordon Ramsay Easy All Year Round (2006); Humble Pie (2006; autobiografie); Recipes From a 3 Star Chef (2007); Gordon Ramsay's Fast Food (2008); Gordon Ramsay's World Kitchen: Recipes from "The F Word" (Bucataria lumii. Retete fantastice de pretutindeni, 2009); Gordon Ramsay's Great Escape: 100 of my favourite Indian recipes (2010); Gordon Ramsay's Home Cooking: Everything You Need to Know to Make Fabulous Food (2013); Gordon Ramsay: Quick and Delicious – 100 Recipes to Cook in 30 Minutes or Less (2019).