Henry este personajul central al scrierii, un bărbat trecut bine de cinzeci de ani, care pare că s-a plictisit de viață. Lipsit de imaginație, plin de temeri și, în ciuda vârstei, fără experiență, trăiește de la o zi la alta fără pic de interes față de ceea ce se petrece în jurul său. Când mama sa moare, are cumva o revelație, dar nu știe cum să-și schimbe percepția deja formată asupra lumii.
Când în peisaj își face apariția mătușa Augusta, o septuagenară interesantă, viața lui Henry capătă brusc alt sens și o direcție nouă, cel puțin palpitantă. Femeia, plină de viață și inspirație, pornește într-o călătorie palpitantă, plină de sens, care îl schimbă pe bărbat. Eroul nostru pornește într-un proces de redescoperire, călătorește în mai multe state, de unde culege fel și fel de învățături, care îi vor servi într-o maturizare extraordinară, căutată timp îndelungat.
Autorul nostru are darul de a evoca magistral povestea lui Henry și a mătușii sale, iar povestea se transformă lui ne transformă de la o pagină la alta. Povestea ne cucerește și ne invită la un festin literar deosebit, magistral, care ne emoționează și ne invită să descoperim adevărata viață, cu adevăratele ei valori. Treptat, ne adaptăm și îl însoțim pe erou în incursiunea aceasta aflată la limita rațiunii. Imagini și sentimente fac un contrast interesant, iar eroii sunt prinși într-un vârtej fantastic.
Povestea devine sensibilă, iar eroul nostru are fel și fel de revelații de-a lungul drumului. Astfel, îi înțelegem traumele și pricepem de ce i-a fost atât de greu să se exteriorizeze. Drama eroului este, în fapt, drama noastră a tuturor, iar acceptarea ei este cheia rezolvării acestui puzzle numit viață. Personajul nostru este prins într-un labirint de idei și emoții, care se vor transmite chiar și dincolo de manuscris. Așadar, la finele romanului, înțelegem care sunt valorile importante ale vieții și de ce dragostea de viață este cheia spre împlinirea tuturor visurilor. Destinul personajului este ghidat de dorințele acestuia, de trăirile interioare și de felul în care se raportează la realitatea din jur. Spre final, drama ia locul suspansului, iar Henry găsește împlinirea și succesul.
Pe alocuri, romanul este sensibil, ba chiar romantic. La o analiză mai atentă, cartea poate fi privită ca o mărturisire sinceră a scriitorului însuși, care ne primește în universul său lăuntric, în gândurile sale și în angoasele care l-au măcinat de-a lungul vremii.
Cartea va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională, iar Greene capătă un succes nesperat. Astăzi, opera stă mărturie în literatura universală, iar scriitorii aflați la început de cale vor folosi manuscrisul drept sursă de inspirație. Suntem, așadar, curioși ce mistere ascunde autorul nostru în celelalte manuscrise, după ce îl lecturăm pe acesta. Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2010), Polirom (2019).