Scriitor, dramaturg si om de litere englez, Graham Greene este unul dintre cele mai apreciate nume ale literaturii universale. Cu lucrări inspirate în mare parte din realitatea pe care a trăit-o, autorul avea să își cucerească publicul cu o forță de evocare deosebită. După lungi călătorii pe meleaguri străine precum Mexic sau Argentina, englezul se întoarce în patria sa natală și așterne pe hârtie toate impresiile strânse în sertarul fragil al memoriei. Publică apoi câteva lucrări de tip jurnal și se axează îndeosebi pe proză scurtă. Cochetează și cu presa și este angajat o bună bucată de vreme la o gazetă locală, dar simte că nu aici ii este locul și se întoarce la scrierile sale, care, mai apoi, ii vor aduce faima mondială. Personajele lui Graham sunt inspirate și ele din oamenii întâlniți și, adesea, autorul este subiectiv în descrierea acestora. Totuși, realismul operelor sale este tranșant și autenticitatea manuscriselor se observă încă de la primele paragrafe.
“Sfârșitul unei iubiri” nu este deloc o carte ușoară, ori destinată unei simple lecturi de duminică, deși asa am fi tentați să credem. Tumultul interior al unor personaje prinse într-un carusel al emoțiilor este pregnant în paginile lucrării, iar cititorul va fi cuprins de frenezia de a găsi acul în carul cu fân. Deși, aparent, firul poveștii nu este deloc alambicat, vom fi surprinși să aflăm de ce șiretlicuri este în stare Greene.
Finele celui de-al Doilea Război Mondial avea să lase urme adânci în toate sferele societății, iar liniștea de după furtuna cea mult așteptată, ii înspăimântă pe oameni. În acest cadru dezolant, mai există loc pentru iubire?
Între Maurice și Sarah se consumă o legătură care durează de mai mulți ani, un amantlâc obsesiv, care ii macină sufletește si îi împlinește trupește. Cumva, cei doi sunt de nedespărțit, deși femeia este căsătorită, iar relația dintre ei este una sortită eșecului. Dragostea celor doi aproape că plasează ororile războiului în plan secund, însă un element neașteptat face ca totul să se schimbe peste noapte. Sarah decide să plece, să rupă orice legătură cu bărbatul pe care, până nu demult, susținea să îl urmeze până la capătul lumii.
La rându-i, Maurice încearcă să asimileze abandonul femeii și să ii găsească o cauză plauzibilă. Consumat psihic și obosit fizic, bărbatul se pierde între reverii despre trecut și iluzii din viitor. Se vor regăsi cei doi? Mai are iubirea aceasta vreo șansă de izbândă? Eroul lucrării tot caută răspunsurile, iar cititorii îl urmăresc curioși să afle deznodământul.
Cartea va fi ecranizată în 1999, iar Julianne Moore va întruchipa o Sarah absolut senzațională, respectând întocmai scrierea originală.
Astăzi, lucrarea poate fi găsite site-ul anticariatului nostru în mai multe ediții, dintre care amintim: Polirom (2003), Polirom (2013).