Ne aflăm la finele secolului douăzeci și unu, iar omenirea se află într-un mare impas. Într-o noapte oarecare, stelele au dispărut, iar pământul este nevoit să facă față unei situații fără precedent. Cumva, în istoria omenirii au mai existat momente de cumpănă, dar niciunul care să se asemene cu acesta. Treptat, omenirea trece prin fel ;i fel de experimente, iar acesta din urmă va avea consecințe de-a dreptul dezastruoase. Bioingineria a avansat teribil, iar oamenii de știință se joacă adesea de-a Dumnezeu, fără să conștientizeze ce înseamnă acest joc de fapt.
La o analiză mai atentă, ei cred, de fapt sunt convinși, că se pot juca cu mintea umană și o pot modifica în fel și chip. Dar pentru asta e nevoie să țină închisă toată populația. Cumva, doar așa vor domina masele și își vor extinde ideile bolnave. Dar cum? Cum ar putea să impună o carantină, prin ce mijloace și, mai ales, cât ar putea fi aceasta prelungită? Cu aceste întrebări în minte, pornește o incursiune ciudată între știință și natură, iar realitatea se transformă de la o zi la alta. Suntem curioși să descoperim secretul tăinuit al oamenilor de știință și suntem curajoși să pornim în această aventură literară fără margini. Adesea, parcă suntem captivi într-o distopie stranie, din care nu avem nicicum cale de ieșire, iar nebunia se instalează de la un paragraf la altul.
Aici, în noua lume, parcă timpul a stat, parcă nu mai e rațiune și parcă toate temerile ies la iveală în dimensiuni catastrofice. În spatele acestui plan există, fără îndoială, o minte bolnavă, care ar face orice pentru a avea succes cu fel și fel de experimente bizare.
Carantina este un roman ciudat, distopic, care pune în fața realității nebunia științei și goana unor minți bolnave pentru afirmare și succes. Departe de lumea reală, de freamătul oamenilor simpli, se află această dorință de putere, de a deține controlul absolut, ori de a contura o lume după reguli banale, plastice, aproape absurde.
Invenția pusă la cale este, fără îndoială, inteligentă, dar periculoasă, iar cei implicați par prinși într-un vortex din care nu au scăpare. Acum, mai puternic ca niciodată, autorul are darul de a aduce în atenția noastră o lucrare fenomenală, care se va bucura de fel și fel de analize. Unii o vor critica, alții o vor aprecia, dar cu certitudine va fi una dintre cele mai căutate la nivel internațional.
Autorul spune că s-a inspirat din filme vechi, din cărțile despre știință pe care le-a citit în copilărie, iar rezultatul a fost unul mai bun decât ce sperase. Într-o lume avidă după dezvoltare, într-o goană după progres, lucrarea acesta vine ca o trezire la realitate, ca o conștientizare a lumii perfide și periculoase în care ne-a fost dat să trăim. Astăzi nu mai vorbim despre simplu, despre curat și despre întoarcerea la origini, căci ne ghidăm după principii de unică folosință și nu cunoaștem măsura actelor noastre.
Cartea poate fi găsită pe site în mai multe ediții: RAO (2008), RAO (2011).