Memoriile unui antisemit


Gregor Von Rezzori - Memoriile unui antisemit
Gregor von Rezzori s-a născut pe 13 mai 1914 într-un orășel din Bucovina, pe vremea când aceasta aparținea Imperiului Austro- Ungar. Provenea dintr-o familie de aristocrați din regiunea Ragusa dar a obținut cetățenie română datorită tatălui său. Liceul l-a terminat la Brașov, apoi a învățat arta mineritului la Universitatea din Leoben și medicina și arhitectura la Universitatea din Viena. În 1930 s-a mutat la București și s-a înrolat în armată dar existența și-o câștiga din meseria de artist. La 8 ani distanță se mută la Berlin unde va deveni activ ca jurnalist și romancier, prima dintre scrieri fiind o culegere de povești. Pe lângă aceste activități, a fost și regizor de film și a lucrat cu mari actori cum ar fi Brigitte Bardot sau Charles Aznavour. S-a plimbat în întreaga Europa și Statele Unite iar în cele din urmă s-a stabilit în Toscana. A continuat să scrie și va ajunge celebru odată cu publicarea Memoriile unui antisemit, despre care vom vorbi mai jos, apoi va continua cu Zăpezile de altădată și Moartea fratelui meu Abel. De-a lungul vieții a publicat peste 50 de povestiri și romane și a regizat în jur de 20 de filme, astfel reușind să fie unul dintre românii noștri ce și-au câștigat excelența peste hotare.
Romanul "Memoriile unui antisemit" a fost publicat pentru prima dată în anul 1979 în limba germană. În România apare în 1994 la editura Kriterion, ediție ce va fi urmată de editura Humanitas în 2008 și 2015.
A reușit să ajungă cu pași repezi un best-seller peste hotare iar criticii au rămas de-a dreptul impresionați de poveste. Puterea de a șoca, subtilitatea lipsurilor morale sau arta supraviețuirii sunt doar câteva dintre temele pe care autorul le-a abordat, așa că haideți să vedem pe scurt despre ce e vorba.
Protagonistul se cheamă Gregor, poate fi chiar autorul sau doar cineva ce a trăit aceleași vremuri cu el. Făcea parte dintr-o familie nobilă de origine austro-ungară ceea ce l-a bântuit toată viața. Într-un moment de cumpănă, el începe să își revizuiască trecutul și începe din copilărie, când totul era roz și nu avea de ce să îi fie teamă. Punctul culminant al vieții sale este atunci când Hitler preia frâiele Germaniei și nazismul se instaurează. Avea prieteni evrei și membrii ai familiei la fel așa că dragostea față de ei trebuia să dispară treptat pentru că era conștient că vor dispărea. Toată țara avea armele ațintite asupra lor și el, fiind un simplu tânăr, nu avea nici o putere de a le întoarce. Odată ce ororile încep să se întâmple în mintea sa se formează un haos. Logica îi dispăruse, fiarele începuseră să îl acapareze și se contrazicea singur pe măsură ce timpul trecea.


sus