Despre Grigore Ureche
A trait in secolele al XVI-lea si al XVII-lea si a pus bazele cronicii medievale in Moldova. S-a nascut in anul 1590, intr-o familie nobila din principatul Moldovei. Familia a fost una dintre cele mai proeminente si influente familii nobile din Moldova si a avut o istorie indelungata de slujire a printilor domnitori ai principilor din principat. A fost fiul lui Nistor, un boier foarte bogat care a detinut functii importante la curtea principelui moldovean Alexandru Lapusneanu. Viitorul cronicar a fost educat in Moldova si apoi a calatorit in Polonia si Lituania, unde si-a continuat studiile. Vorbea fluent mai multe limbi, printre care romana, poloneza si latina, si cunostea bine literatura si cultura Moldovei si a Poloniei.
Pe parcursul vietii a fost consilier al mai multor domnitori moldoveni. Unul dintre acestia a fost Vasile Lupu, unul dintre cei mai importanti si mai de succes conducatori ai Moldovei (1634 si 1653), iar serviciile pe care Ureche i le-a adus au contribuit la stabilirea reputatiei lui Ureche ca diplomat si consilier respectat. In timpul vietii sale a fost martor la multe evenimente importante din Moldova, inclusiv la razboaiele cu Imperiul Otoman si cu Comunitatea Polono-Lituaniana.
Spre sfarsitul vietii a inceput sa scrie Letopisetul Tarii Moldovei, la care a muncit intre anii 1642-1647. Este unica lucrare cunoscuta. Aceasta cuprinde evenimentele din perioada 1359-1594, ramasa nefinisata. Aceasta lucrare nu a avut o larga circulatie in timpul vietii sale, dar mai tarziu a fost copiata si difuzata printre intelectualii moldoveni si romani. Astazi este considerata o lucrare fundamentala a istoriografiei romanesti si o sursa valoroasa pentru cercetatorii care studiaza istoria Moldovei.
Lucrarea este scrisa in limba romana si se remarca prin descrieri detaliate ale obiceiurilor, legilor si institutiilor politice moldovenesti. Este, de asemenea, semnificativa pentru utilizarea limbii romane vernaculare, care era neobisnuita pentru lucrarile istorice ale vremii. E de accentuat importanta pe care o acorda cronicarul istoriei in trezirea si cresterea constiintei nationale a poporului. Letopisetul Tarii Moldovei constituie inceputul istoriografiei in limba romana. Grigore Ureche a consemnat in mod obiectiv evenimentele si intamplarile cele mai importante, tinand foarte mult sa fie nu un “scriitoriu de cuvinte deșarte ce de dereptate".
In anul 1647, cronicarul a incetat din viata la Manastirea Dragomirna din Bucovina, care acum face parte din Ucraina. Cu toate acestea, mostenirea sa a supravietuit prin lucrarea sa istorica. Astazi, Ureche este considerat una dintre cele mai importante figuri ale istoriei romanesti si moldovenesti si este celebrat pe scara larga pentru contributiile sale la cultura si istoriografia romaneasca.