Cunoscut filosof italian, mândru reprezentant al artelor frumoase, Apollinaire se face remarcat cu o serie de poeme și alte opere de proză scurtă. Născut la Roma, în vremuri în care Europa încă își caută calea spre dezvoltare, iar globalizarea era la sute de ani distanță, poetul se va integra numaidecât in societatea intelectualilor vremii. Precursor al unor deosebite mișcări cultural-artistice, precum modernismul și suprarealismul, avea să sosească la Paris și să exercite diverse meserii pentru a se întreține. O vreme, este vânzător ambulant, iar, mai apoi, devine profesor particular. Avea să se nască într-o familie de rang înalt, iar școala o urmează la Cannes, Monaco sau Nisa. Totuși, nu primește totul pe tavă de la ai săi și reușește să îndepărteze astfel clișeul puștiului de bani gata.
La Paris, descoperă că este destinat poeziei și reușește astfel să dea naștere unor versuri care vor dăinui și astăzi. Este atras de pictură și de tot ce ține de artele vizuale, iar Pablo Picasso este unul dintre prietenii săi apropiați. Câtă vreme lucrează la bancă pentru a se întreține, scrie poeme și versuri in fel și chip, lucrează temeinic la o serie de scrisori și păstrează cu sine un jurnal pe care nu îl va publica însă niciodată.
Întreprinde numeroase călătorii peste hotare, cunoaște mai multe civilizații și este mândru să întâlnească fel și fel de oameni de afaceri, de cultură și din diverse medii ale societății. Cunoaște iubirea platonică, din pricina căreia suferă teribil și care îi declanșează catharsisul necesar pentru poemele de mai apoi. Târziu, cunoaște dragostea reală, pătimașă, alături de o artistă pe care o cunoaște într-un cerc restrâns de prieteni, în Montmartre. Acesteia îi va dedica versuri cu sutele, îi va închina ode și o va venera până în ultimele zile ale vieții sale.
Se înrolează în război și, odată cu acest eveniment, începe declinul său. Suferă un accident grav, în urma căruia este operat de mai multe ori, iar sănătatea ii este șubrezită rapid. Va cădea pradă unei epidemii de gripă, care îl va răpune la numai 38 de ani.
Operele sale de mare valoarea ăsteia ajung în toate colturile lumii și sunt apreciate pretutindeni. Scrieri mărețe, pline de farmec, de sentimente contradictorii și regrete tardive; așa îi putem catalogată stihurile lui Apollinaire. Versuri grave, emoționante, închinate vreunei iubite pierdute, vreunui bătrân însingurat, vreunei fetițe rătăcite pe străzile Parisului ori vreunui cântăreț de jazz; acestea sunt creațiile cele mai de preț semnate de Guillaume Apollinaire.
Astăzi, lucrările sunt extrem de apreciate și căutate la nivel internațional, fiind traduse în peste 30 de limbi de circulație mondială. Pe site-ul nostru, acestea sunt disponibile în mai multe ediții, după cum urmează: Tineretului (1963), Editura Didactică și Pedagogică (1974).