Cel mai bun novelist contemporan al Franței, Guillaume Musso, se naște în Antibes, Franța, în data de 6 iunie 1974. Datorită tatălui său care era bibliotecar, dezvoltă o pasiune pentru citit încă de mic copil și devorează cărțile surorilor Bronte. De asemenea, adoră cultura americană așa că emigrează în Statele Unite, mai exact în New York, la vârsta de 19 ani, unde urmează să se întrețină vânzând înghețată timp de 4 luni.
Întors în Franța, acesta își continuă studiile și obține licența în economie la Universitatea din Nisa iar imediat va fi angajat ca profesor de liceu, meserie pe care o urmează până în 2008. În 2001 se decide că ar trebui să încerce și altceva, așa că publică cartea ”Skidamarnik”, care spune o poveste intrigantă ce debutează cu furtul consacratei opere Mona Lisa. În 2004 suferă un accident grav de mașină din care supraviețuiește miraculos și își dă seama că viața se poate termina atât de brusc. Așa ia naștere romanul ”Și după” care îl aduce pe culmile succesului. Cărțile sale se vând în milioane de exemplare mai repede decât pâinea caldă așa că nu mai ezita și deschide prima pagină la oricare din operele lui.
Romanul ”Vei fi acolo?” a fost publicat la editura XO în anul 2006. În limba română poți găsi pe site-ul nostru edițiile editurii Allfa din 2010 și 2013.
Elliott Cooper este un chirurg pe la 60 de ani din San Francisco care a decis să fie de și mai mare ajutor, așa că acum face voluntariat în Cambodgia. După ce a reușit cu succes operația unui copil, primește un recipient misterios de pastile de la rudele acestuia, pastile care pot îndeplini o dorință. Astfel Elliott se gândește ce l-ar face cel mai fericit om de pe pământ, să își revadă dragostea vieții sale înainte să fie doborâtă de cancer. Problema este că ea, Ilena, a murit acum mai bine de 30 de ani însă pastilele își fac efectul și astfel romanul se extinde pe 2 perioade de timp: 2006 și 1976.
Ca să nu piardă nici măcar puțin din magia momentului, protagonistul se hotărăște să ia 10 pastile deodată pentru a fi sigur că va ajunge măcar o clipă înapoi în brațele Ilenei. Întotdeauna va fi dus acolo unde dorește însă cum realitatea este amară, crede că visează sau își imaginează. După cum am învățat din legile fizicii, dacă modifici trecutul, riști să alterezi și prezentul, lucru pe care Elliott îl face fără să vrea. În una dintre călătorii se întâlnește cu el însuși care acum este un amărât care luptă cu cancerul pulmonar, ajunge într-un episod în care Ilena are un copil cu cel mai bun prieten al său, Matt, și își dă seama că nimic nu este cum și-ar fi imaginat. Fiecare greșeală din viață este o lecție din care trebuie să învățăm iar fiecare moment este unic în felul său, oricât de frumos ar fi, sunt șanse să nu se mai repete. Așa că de ce să încercăm să schimbăm trecutul dacă el ne reprezintă?
Fiind atât de cunoscut, autorul a fost inspirația filmului coreean cu același nume în regia lui Hong Ji-Young și lansat pe marele ecrane in 2016.