Guillermo Martinez 29 iulie 1962 în orașul argentinian Bahia Blanca. Încă de pe vremea când era copil îl pasiona matematica așa că a obținut un doctorat în logică matematică la Universitatea din Buenos Aires. După terminarea studiilor a lucrat la Institutul de matematică din Oxford și din 1989 a început să scrie. Succesul a ajuns greu la el, primele romane au rămas doar de importanță națională, apoi în 2003 a reușit să de-a lovitura. Pentru cartea publicată, despre care vom vorbi mai jos, a reușit să obțină Premiul Planeta, și a ajuns cunoscut la nivel internațional. Au urmat apoi Moartea lentă a Lucianei B. și Despre Roderer ce au reușit de asemenea să facă furori pe scena romanelor de mister.
Romanul "Crimele din Oxford" a apărut pentru prima dată în 2003 la editura MacAdam. În limba română apare trei ani mai târziu, dar și în 2007 la editura Humanitas.
Dacă v-a plăcut Codul lui DaVinci, atunci cu siguranță veți fii fanii acestei povești. În Oxford încep să aibă loc o serie de crimă ciudate de au la baza forme matematice, prima dintre ele fiind un cerc. Așa își are sfârșitul doamna Eagleton, proprietara apartamentului unde locuia un tânăr matematician din Argentina ce devine și naratorul nostru pentru o vreme. Misterul putea fi rezolvat doar dacă cineva reușea să deslușească codul criminalului, iar pentru poliție era ca un ghimpe în coaste. Așa decide matematicianul să se alăture investigației și să colaboreze cu Arthur Seldon, un doctor în logică. Era atât de greu să rezolvi probleme matematice în viața reală, și mai ales că era vorba și de viețile oamenilor în joc. La un moment dat își dau seama că ucigașul alege victime ce sunt deja pe patul de moarte, așa că merge direct la spital. Acolo descoperă un nou indiciu, doua ace ce se întrepătrund. La un concert unde unul dintre toboșari are un stop respirator și pe toba lui se află un triunghi, teorema lui Fermat este explicată pentru prima dată și matematicianul nostru își găsește dragostea ce se dovedește a fi doar o iluzie. Cazul continuă să se afunde în mister, oamenii mor în continuare și ei rămân singurii ce pot afla ce se întâmplă cu adevărat.
Un roman pe care nu trebuie să îl ratezi, așa că te invit să comanzi chiar acum cartea și să o citești până la final încă de prima oară pentru a nu uita vreun detaliu important. Dacă totuși vrei sa te relaxezi, romanul a fost adaptat în pelicula cinematografică cu același nume în 2008 în regia lui Alex de la Iglesias.