Gunter Grass s-a născut pe 16 octombrie 1927 în orașul Danzing și a murit pe 13 aprilie 2015 în Lubeck, Germania. El a fost un cunoscut poet, dramaturg și sculptor german, laureat al Premiului Nobel în anul 1999 pentru Literatură. Operele sale au împărțit criticii literari în două tabere: cei care considerau munca sa sublimă și inedită și cei care declarau că abilitățile sale artistice sunt diminuate de amestecul politicii cu lumea creației. Cea mai cunoscută operă a lui Grass este Trilogia Danzingului, primul volum al acesteia fiind cel mai apreciat.
“Pisica și șoarecele” este cel de-al doilea volum al Trilogiei Danzingului scrisă de Gunter Grass și este continuarea volumului “Toba de tinichea”. El a fost publicat pentru prima dată în anul 1961, iar la noi în țară a apărut în anul 2009 fiind publicată de editura Polirom care, în anul 2020, o include în colecția sa, Top 10+. Acțiunea acestui roman este plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar narațiunea este, în mare parte, o poveste a lui Pilenz adresată prietenului său, Joachim Mahlke. Pilenz ne prezintă întreaga viață a lui Mahkle începând cu adolescența pe care au petrecut-o împreună, până la dispariția acestuia aproape de sfârșitul războiului. Acțiunea are loc, în mare parte, pe o navă de război scufundată ce aparținea armatei poloneze, unde Joachim și prietenii săi se întâlneau în fiecare vacanță de vară. “Marele Mahlke” cerceta nava și cu ajutorul nelipsitei sale șurubelnițe salva tot felul de obiecte, inclusiv un gramofon, pe care fie le colecționa, fie le vindea. La un moment dat, Mahlke fură o cruce de cavaler a unui căpitan al armatei germane care îi vizita la școală și, drept pedeapsă este exmatriculat. El se va alătura mai apoi unei divizii Panzer și reușește să câștige o astfel de cruce pentru succesele sale în luptă. Se întoarce la școală pentru a ține un discurs despre rezultatele sale, dar directorul îl refuză din cauza trecutului său. Mânat de dorința de ține un discurs la fosta sa școală și de a-i arăta directorului că nu are dreptate, Joachim decide să meargă în război. Cu toate acestea, se pare că directorul nu o să fie niciodată de acord cu acest lucru și, fără niciun motiv care să îl țină în luptă, el își abandonează postul. Dar dezertarea este aspru pedepsită. Romanul se încheie cu Pilenz care, profitând de starea lui Mahlke, îl îndeamnă să se scufunde pentru a se ascunde pe nava care le-a fost teren de joacă în copilările. În final, cei doi prieteni nu se vor mai revedea niciodată.
Romanul “Pisica și șoarecele” nu se ridică la așteptările setate de primul volum al seriei “Toba de tinichea”, în special din cauza faptului că firul narativ este destul de incoerent și face lecturarea sa să fie destul de greoaie. Titlul romanului face referire la Joachim Mahlke ca fiind șoarecele într-o societate care sta la pândă, exact ca o pisică.