Flaubert este unul dintre cei mai căutați dramaturgi și eseiști francezi ai tuturor veacurilor. Este celebru, mai ales, pentru scrieri precum Madame Bovary sau Educație sentimentală, însă va crea și alte scrieri fascinante. Este unul dintre cei mai apreciați scriitori pe care Franța avea să ni-o ofere, iar lucrările sale vor influența generații. Scriitori din întreaga lume vor fi uimiți de maniera evocativă și de forța cu care creează Flaubert, iar mulți dintre aceștia se vor inspira din operele sale. Este un romancier devotat, plin de fantezie și reușește să aducă în fața noastră fel și chip de istorii misterioase, care mai de care mai interesante și mai pline de sens. Personajele sale sunt, de obicei într-o luptă strânsă pentru dragoste, împlinire și libertate, iar eroinele sale sunt captive într-o societate predominant patriarhală și plină de convenții.
Imaginile surprinse în operele lui Flaubert sunt de-a dreptul deosebite. Ulterior, autorul transmite fiorul creației și altor generații mai tinere și reușește să creeze o adevărată legendă în jurul numelui său. Cărțile pe care le redactează în perioada de tinerețe vor fi foarte bine primite de public, iar lucrarea Madame Bovary va fi una dintre cele mai iubite ale tuturor timpurilor.
Scriitorul dă dovadă de o inteligență literară ieșită din tipare, iar goana sa pentru afirmare îi va aduce un public numeros, dar și numeroase premii și elogii.
Lucrarea de față este una mai puțin cunoscută a lui Flaubert, dar extrem de interesantă și plină de candoare. Ideile reunite în acest volum sunt diverse și fac trimitere către o serie de evenimente din trecut, care mai de care mai interesante și mai palpitante. Autorul vorbește despre Franța cu un respect uriaș și aduce în prim plan evenimente personale, care s-au petrecut de-a lungul veacurilor ori personaje interesante cu care a interacționat. Viziunea sa despre viață, timp și spațiu este atent creionată și uimește publicul de pretutindeni. Pe alocuri, francezul este jovial și plin de candoare, iar evenimentele se succed rapid și intercalat.
Deși nu are o acțiune bine închegată, cartea este mai mult un jurnal de idei, căruia Flaubert îi adaugă farmec personal și câteva personaje pe care le utilizează drept alte ego-uri. Autorul ne vorbește despre prostia umană și face acum un tratat interesant în acest sens. Pasionat dintotdeauna de ființa umană, Flaubert atacă omul mai puțin înzestrat și face chiar și o clasificare a celor mai slabi, cum obișnuiește să-i alinte.
De asemenea, autorul ne vorbește și despre cei bogați, ori despre aceia care s-au îmbogățit peste noapte și care nu știu cum să-și administreze veniturile sau avuțiile. Toate cele descrise în lucrare se raportează la prostie și la cum această caracteristică ne afectează viața de zi cu zi. În mod paradoxal, Flaubert ne vorbește cu mai multă lejeritate despre prostie decât despre inteligență și chiar ne poftește să facem fel și fel de exerciții de imaginație. Curios sau nu, cartea prinde bine la public și va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională.
Pe site-ul nostru, este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Art (2018), Allfa (1999).