Flaubert este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori francezi din toate timpurile. Operele lui sunt de o finețe literară deosebită, iar grandoarea personajelor ne va emoționa peste măsură. Este influențat cu precădere de scrierile pe care le citește de-a lungul vremii, de arta și cultura străveche, ar și de oamenii cu acre are de-a face. El va fi cel care îl va influența pe Călinescu să scrie Enigma Otiliei și va sta la baza unor scrieri extraordinare ale unor autori aflați la început de drum. Flaubert este sinonim cu eleganța, cu grandoarea, cu stilul, iar eroii săi sunt portretizați de așa natură să ne fascineze și să ne poarte departe, într-o lume pe care nu o cunoaștem, dar ne bucurăm să o descoperim.
Ideea lucrării i-a venit lui Flaubert încă din tinerețe, iar exploatarea acesteia a venit pe parcurs, în decursul mai multor ani. Flexibilitatea cu care autorul își expune ideile este una extraordinară, plină de sens, care va fi descoperită și analizată de mai mulți autori de-a lungul vremii. Ispitirea sfântului Anton este un subiect extraordinar, care a fost dezbătut de-a lungul vremii de diferite personalități și de diverși scriitori.
Cartea ne vorbește nu neapărat despre un anume personaj, ci despre degradarea treptată a societății, despre lacunele din viața cotidiană, dar și despre capacitate omului de adaptare la condiții vitrege de trai. În vremuri de cumpănă, societatea este divizată și luptă pentru eliberare. La mijlocul lui 1800, viața în Franța nu e deloc tihnită, iar sărăcia domină mare parte din populație. E vreme de molimă, de război și de foamete, iar Flaubert face o schiță incredibilă a lumii în care trăiește. Adevăratele mistere ale vieții nu sunt însă nici înavuțirea, nici bunul mers al veacului, crede autorul, iar sacralitatea merită toată osteneala. Astfel, el reușește să aducă în prim plan viața Sfântului Anton, care devine un personaj din ce în ce mai controversat.
Povestea este plină de fel și fel de incursiuni stranii, iar emoția se transmite de la o generație la alta. Adesea, realitatea este alterată de iluziile și de capacitatea creatoare a autorului nostru, care ne poartă într-un univers straniu, sacru și plin de valori stricte. Între ușile lăcașurilor sfinte, sfântul Anton devine un personaj aproape mistic, iar valorile acestuia sunt împărțite în societate cu putere și vor fi exemple pentru o masă mare de oameni. Cartea este diversă și plină de învățătură, iar Flaubert capătă o mai mare celebritate prin intermediul acesteia.
Va fi tradusă în mai multe limbi străine și va fi distribuită masiv în Europa și nu numai, Criticat și adulat deopotrivă, autorul se remarcă prin exactitatea cu care își evocă ideile, dar și prin fervoarea cu care ne vorbește despre viață, moarte și umanitate. Manuscrisul va fi adnotat și va suferi ceva modificări de-a lungul vremii, iar Flaubert va deveni de-a dreptul legendar. Suntem purtați departe, într-o lume în care cunoaștem împlinirea prin credință și vom fi fascinați de acest fapt. Pe site, lucrarea este disponibilă în mai multe ediții: Leda (2001), RAO (2002).