Guy de Maupassant este un cunoscut scriitor francez din secolul al XIX-lea. El a rămas consacrat în istoria literară ca un reprezentant al curentului naturalist. Acest curent derivă din cel realist, dar reprezentarea oamenilor și a destinelor acestora aici este radicalizată, urmărindu-se în mod deosebit prezentarea aspectelor dure ale societății, de cele mai multe ori într-o manieră pesimistă. Opera lui Maupassant este caracterizată de acest pesimism, aducând prin scrierile sale, însă, o imagine bine conturată a vieții obișnuite în Franța secolului al XIX-lea și punând în discuție subiecte și situații puțin expuse până atunci.
Deși este considerat unul din cei mai importanți nuveliști moderni, Maupassant și-a lărgit opera literară odată cu apariția romanelor sale. „Bel-Ami”, al doilea roman al scriitorului francez, publicat în 1885 în Franța, este și astăzi vândut în milioane de copii și studiat în școli și la facultățile de profil. Maupassant prezintă în acest roman tipul parvenitului, al individului care își urmărește constant doar propriul interes, indiferent dacă îi rănește sau nu pe cei din jur. Georges Duroy, personajul principal al cărții, evoluează pe scara socială, de la un simplu băiat crescut la Chanteleu la un baron cu putere. Este un tânăr frumos, care, dându-și seama de influența pe care o poate avea asupra femeilor, profită din plin de puterea sa pentru a-și atinge scopurile. La început se folosește de puterea socială a soției unui fost camarad, Charles Forestier. Doamna Madeleine este dispusă să îl ajute în cariera sa de tânăr jurnalist. Îi corectează textele și îi face cunoștință cu personaje politice importante ale vremii. Duroy chiar încearcă să o seducă, dar Madeleine îl respinge. Începe, în schimb, o relație amoroasă cu una din prietenele acesteia, doamna de Marelle. După moartea lui Charles Forestier, Duroy o cere în căsătorie pe Madeleine și de data aceasta primește un răspuns pozitiv. Merg în vizită la părinții lui Georges, însă femeia nu poate relaționa ușor cu ei, așa că pleacă la scurt timp. În Paris, colegii lui Georges îl ridiculizează pentru că articolele sale sunt scrise, de fapt, de Madeleine. Certurile încep să apară între cei doi, iar Georges, bolnav de gelozie, o acuză pe Madeleine că ar avea o idilă cu un alt bărbat, deși nu este adevărat. După ce el însuși începe o relație cu o altă femeie, găsește prilejul perfect pentru a putea divorța de Madeleine, acuzând-o, având ca martori trei ofițeri de poliție, că se întâlnise cu amantul ei, domnul Laroche-Mathieu. După încheierea căsătoriei, Duroy este din nou un bărbat liber, iar dorința lui pentru o și mai mare putere socială continuă. Astfel, asistăm, spre sfârșitul romanului, la triumful lui Georges, care reușește să o cucerească pe Suzanne Walter și să obțină putere financiară și socială. Totuși, la nunta sa, Georges este surpins gândindu-se la doamna de Marelle și la noile posibilități de a o întâlni.
Guy de Maupassant demostrează, prin romanul său, că există oameni care vor face orice este necesar pentru a obține ceea ce își doresc, indiferent dacă asta înseamnă să-și trădeze prietenii și chiar familia. Georges Duroy pare a fi un bărbat obișnuit la începutul romanului, însă pe parcurs observăm cum lumea de valori se prăbușește pentru obținerea prosperității financiare și sociale. El nu pare deranjat de faptul de Madeleine îi corectează și scrie articole decât în momentul în care colegii săi îl iau în derâdere pentru aceasta. Duroy se dovedește un om al apartenențelor și al imaginii, iar povestea sa rămâne de actualitate până în ziua de azi. „Bel-Ami” rămâne un punct de reper al literaturii universale, iar scriitorul francez este apreciat pentru tehnica sa literară deosebită. Romanul a fost ecranizat de mai multe ori, cel mai recent film fiind cel din 2012, regizat de Declan Donnellan și Nick Ormerod, avându-i în rolurile principale pe Robert Pattinson și Uma Thurman.