Guy de Maupassant este o figură reprezentativă a literaturii universale și unul dintre cei mai traduși scriitori ai Franței. Scrierile sale sunt realiste, bazate pe ample descrieri și aducând un strop din farmecul vremurilor demult apuse.
Patriot desăvârșit, condus de convingeri desuete și implicat în politica vremurilor, Maupassant își începe cariera cu un volum de versuri, care va trece neobservat. Faima îl va ajunge din urmă mult mai târziu, îl va surprinde pe nepregătite și îi va așterne în față o carieră strălucită. Romanul său „O viață” este primit asemenea unui manuscris extrem de valoros, iar caracterizările personajelor sale vor fi de departe extrem de reușite. Spre deosebire de Balzac, Maupassant nu ține morțiș să realizeze un portret moral în amănunt, ba mai degrabă admite că fără defecte omul este incomplet. La Maupassant este importantă viața și felul în care personajele trec prin ea.
Seria „Bel Ami" este cea mai căutată operă a unui scriitor francez. O frescă socială deosebită, un portret al moravurilor pariziene, un tumult transformat în operă de artă. De la Bel Ami înainte, Maupassant nu va mai fi același, iar așteptările publicului vor crește considerabil. Intelectualii vremurilor aveau să îl catalogheze drept un ilustru gânditor al secolului al XIX-lea, greu de egalat și imposibil de depășit. O viziune retrospectivă, mai degrabă tăioasă și neșlefuită decât vioaie și rafinată, asta aduce Maupassant literaturii universale. Iubitor al lui Napoleon, preocupat de politica vremurilor, jonglând între poezie și proză, între istorie și filozofie, pasionat de muzică și mofturos când vine vorba de artă, Maupassant lasă în urmă o moștenire culturală extraordinară.
În 1887, Maupassant prezintă publicului un roman sfâșietor, Mont-Oriol, dar care, curios, nu se va bucura de mare apreciere. Într-o perioadă în care iubirea și averea erau strâns legate, iar viața simplă nu reprezenta interes pentru gazetele vremurilor, francezul aduce în atenția cititorului o pledoarie despre putere și slăbiciune. Titlul operei este denumirea unei celebre stațiuni balneare în care vor ajunge membrii familiei Andermatt. Veniți aici pentru un tratament medical care se zvonește a fi miraculos, vor fi prinși într-o avalanșă de evenimente tragice și absurde.
Nebunia se dezlănțuie când domnul Andermatt descoperă că s-ar putea îmbogăți în acest loc uitat cumva de restul lumii. Prin alianțe și legături sus puse, William ajunge să investească într-o afacere ce pare a fi profitabilă. Planurile bărbatului nu se potrivesc însă cu socotelile făcute în prealabil, iar situația se complică.
Când dragostea și ura își fac loc în viața celor doi soți cândva fericiți, lumea lor se prăbușește.
Maupassant are darul descrierii, iar emoția va fi omniprezentă. Romanul se sfârșește brusc și într-o manieră neașteptată, dar cititorul este captivat de forța de evocare a scriitorului. Iubitorii literaturii de secol XIX găsesc mai multe ediții ale romanului în rafturile anticariatului nostru: Eminescu (1971), Orizonturi (2013), Porus (1991).