Romanul „O viață” este prima scriere a autorului francez care va revoluționa literatura vremurilor sale, Guy de Maupassant. Apărut în 1883, romanul de ficțiune, cu serioase accente romantice, avea să cucerească rapid publicul din întreaga lume. Tipărit inițial în Franța, este tradus și adaptat în peste 30 de țări, iar numele lui Maupassant se va regăsi curând în lista celor 100 de autori de citit într-o viață.
La doar un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, sunt disponibile mai multe ediții ale romanului, după cum urmează: Logos (1994), Editura pentru Literatură (1961), Eminescu (1970).
Jeanne are 17 ani și provine dintr-o familie înstărită. Tatăl său, baronul Le Perthuis, o răsfață din cale afară și o școlește în cele mai stricte și renumite mănăstiri ale Franței.
Ținută departe de lumea exterioară, îngrijită întotdeauna de doicile umile, purtând veșminte scumpe, care îi protejau trupul de ochii flămânzi ai curioșilor și sufletul de păcatele lumești, tânăra face cunoștință cu un tânăr fermecător, Julien.
Căsătoria celor doi este iminentă, dar speranțele tinerei vor fi rapid spulberate. Dincolo de zidurile gri ale lăcașului în care a stat atâta vreme, Jeanne se lovește de o societate crudă, aflată într-o luptă permanentă pentru avere și statut social. Fără să fie vreo melancolică sau vreo visătoare, precum alte eroine ale secolului al XIX-lea, femeia înțelege că există o lume exterioară diferită de ceea ce și-a imaginat.
Legătura cu soțul său se consumă rapid, în nopți pasionale și episoade de violență, care rămân însă ascunse în dormitorul celor doi. Odată împlinite fanteziile sexuale pe care și le-a înfrânat vreme îndelungată, Jeanne simte că nu mai are nimic nou de aflat. Oamenii pe care i-a idealizat sunt acum alții, fețele lor cele mai meschine ies acum la iveală, iar femeia cade pradă unor deziluzii greu de suportat.
În lumea în care a trăit părea totul just și clar, oamenii pe care îi avea în preajmă purtau măști frumoase, erau buni și sinceri. Abandonarea acestei lumi utopice, o va marca pretutindeni. Acum, față în față cu realitatea, Jeanne observă mizeria de zi cu zi a lumii de dincolo de zidurile groase ale mănăstirii. O dată în plus, se simte înșelată, mințită de toți cei care i-au fost în preajmă.
„O viață” nu este un roman încărcat cu romantism ori care să expună un tablou al unei lumi idilice. Maupassant conturează un roman real, care satirizează ușor societatea vremurilor sale. Jeanne este acel personaj care protestează împotriva normelor, care nu pricepe lăcomia ființelor umane, ura dintre semeni și care nu vrea să închidă ochii la fărădelegile observate zilnic.
Povestea devine din ce în ce mai captivantă prin abilitatea lui Maupassant de a deschide lumi interioare nebănuite, făcându-ne părtași la suferințele nespuse ale eroinei.