Hans Fallada, născut pe 21 iulie 1893, a fost un scriitor german, adept al realismului critic. În romanele sale, acesta evocă viața omului mărunt, strivit de problemele cotidiene și de vicisitudinile sociale ale din anii nazismului.
Acțiunea romanului "Încotro, omule" are loc într-o frescă interesantă a Germaniei din perioada interbelică, din care răzbate freamătul societății, al oamenilor de rând. Deși a fost publicat pentru prima oara în luna iunie a anului 1932, acțiunea romanului are loc între 1930 și noiembrie 1932. Romanul lui Fallada este considerat astăzi a fi un clasic modern în Germania, portretizând ultimele zile ale Republicii Weimar, fiind și unul dintre primele romane republicate după războiul din 1947. După ce, în anul 1933, Adolf Hitler a ajuns la putere, autorul a fost nevoit să modifice puțin conținutul romanului, eliminând tot ceea ce ar fi putut să lezeze imaginea naziștilor. Însă, ediția completă a cărții, cea lansată în 1932, este disponibilă în limba germană la Projekt Gutenberg-DE.
Cartea "Încotro, omule" îi are în prim-plan pe contabilul Johannes Pinneberg și pe iubita lui, vânzătoarea Emma "Lammchen" Morschel. Aceștia decid să se căsătorească rapid în momentul în care află că Emma este însărcinată în două lui. Nu după mult timp, Pinneberg este concediat de la jobul său, trebuit să-și găsească un nou loc de munca în mijlocul unei crize economice. Decid să se mute la Berlin, acolo unde Pinneberg primește un loc de muncă la magazinul universal Mandels. Ca și în cazul celui anterior, la magazin se vede competitivitate și meschinăria angajaților și a conducerii, disperarea după succes, sau măcar pentru a-și păstra postul, și birocrația cu care managerii trebuie să se lupte. Având în vedere că așteaptă un copil, Pinneberg și Lammchen trebuie să aibă o foarte mare grijă pe ce cheltuie banii. Discuțiile lor despre cât de puțini bani câștigă și despre lista de cumpărături foarte precisă a lui Lammchen, în mod normal, nu ar fi prea interesante pentru cititor, însă modul în care Fallada le expune, încărcate fiind de un sentiment de urgență, de dorință și disperare, încât, ca cititor, ești complet absorbit de ce urmează să se întâmple. Una dintre calitățile autorului este aceea de a face ca lucrurile mărunte să pară ceva extraordinar, făcându-l pe cititor să-i pese de viețile lor protagoniștilor poveștii. Faptul că Lammchen este însărcinată, face situația lor cu atât mai disperată, povestea fiind din ce în ce mai încărcată emotinal pe măsură ce ea se apropie de naștere. Anxietatea, frica și bucuria lui Pinneberg sunt reunite în momentul în care așteaptă cu sufletul la gură vestea că fiul lor s-a născut, neputând merge cu soția lui în spital, tot ce îi rămâne de făcut este să sune din când în când pentru o actualizare. Acest moment este un alt punct critic al vieții sale, când nu are control asupra situației, starea sa emoțională oscilând între entuziasm, frică și gânduri intruzive, despre ceea ce s-ar putea întâmplă dacă ceva nu merge bine în sala de nașteri, iar soția sa moare, fragilitatea vieții lor fiind aproape palpabilă.
Intriga romanului este în anumite privințe captivantă, cu suișurile și coborâșurile vieții de cuplu; dar în același timp este și complet banală și obișnuită. Și totuși, pe parcursul cărții, cititorul nu are timp să se plictisească, Fallada transpunând în cuvinte atât de bine greutățile, luptele și micile lor momente de fericire, încât acesta are impresia că este chiar acolo lângă protagoniști.
Cartea "Încotro, omule" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru într-o singură ediție, și anume: Editura pentru Literatură Universală (1965).