Când aveam impresia că am citit toate manuscrisele semnate de Haralamb Zincă și că nimic nu ne mai poate surprinde, găsim un alt manuscris interesant, plin de culoare și menit să ne stârnească fiori reci. O crimă bizară, un cadavru și niciun suspect. Totuși, ceva straniu se petrece, iar cazul acesta pare cel mai complicat de până acum. Zincă se folosește de toată priceperea sa pentru a-și surprinde cititorul și pentru a-și scoate în evidență eroii. Acum, mai intens ca niciodată, detectivul nostru este cuprins de spaimă când descoperă că nimic din ce aflase nu aduce rezolvarea misterului și că ițele sunt mai încurcate decât par.
Acum, fără să stea pe gânduri, autorul complică povestea și adaugă niște note colorate, ba chiar și niște trimiteri către trecut. Comparația cu James Bond este potrivită în cazul detectivului – erou pe care îl întruchipează personajul central al opere. Când apare un al doilea cadavru, lucrurile se complică, iar eroii cad în plasa unui asasin antrenat. O farsă stranie, un joc al minții ciudat, menit să ne scoată din cotidian și să ne arunce într-un tumult de evenimente fără cap și coadă – asta pare că ar dori să portretizeze Haralamb Zincă în romanul său.
Cartea devine din ce în ce mai stranie și mai complicată, căci își fac apariția din ce în ce mai multe personaje, care nu par a avea o legătură între ele. Totuși, se descoperă că între cele două victime există o conexiune și că ambele aveau ceva afaceri dubioase cu securitatea. Un agent secret mort nu e un caz străin în munca detectivului nostru, iar răfuielile între rivali sunt la ordinea zilei. Așadar, detectivul nostru urmărește această pistă și caută să afle cât mai multe indicii.
În peisaj își face apariția o femeie ciudată, care mărturisește că ar avea legături cu cel de-al doilea bărbat ucis. Apar scrisori de dragoste, documente oficiale și se pomenește chiar și numele lui Antonescu. Ciudat, dar detectivul nostru începe să facă conexiuni și descoperă ceva de-a dreptul înfiorător. Cazul se complică, iar nebunia se dezlănțuie. Zincă este magistral și își desăvârșește opera cu tot felul de trimiteri către sfera religioasă, către politică sau chiar către un trecut îndepărtat.
Lucrarea sa devine aproape fantasmagorică în ochii cititorului, care nu înțelege cum se va soluționa această încurcătură. Ne aflăm în fața unui film de suspans și încercăm să înțelegem de ce personajele se ascund sub niște identități false. Spre final, măștile încep să cadă, iar eroii își arată adevărata față. Cumva, înțelegem că totul a fost atent plănuit, iar detectivul nostru ajunge la o concluzie, care îl va ajuta să soluționeze cazul.
Când ne așteptam mai puțin, Zincă mai adaugă ceva mister, iar ce știam la început nu mai este valabil. Acum, jocul s-a schimbat, iar eroii trebuie să se adapteze cumva. Călătoria personajelor este aproape de final, iar rezultatul va fi unul grandios.
Cartea va fi extrem de bine primită pe piață, iar numele lui Zincă va atinge legenda. Pe site-ul nostru, la numai un click distanță, cartea poate fi găsită în ediția revizuită de la Publisol (2021), dar și în ediția de la editura Militară (1976).