Haralamb Zincă avea să ne ofere cele mai de preț povești cu spioni, iar literatura universală îl va omagia cu un loc de cinste în ierarhia scriitorilor din această branșă. Lucrările sale sunt dintre cele mai căutate, iar personajele sale aveau să-l inspire chiar și pe regizorul Sergiu Nicolaescu în crearea personajului său, căpitanul Moldovan.
Cartea de față este una dintre cele mai traduse ale scriitorului, iar personajele sunt prinse într-un joc periculos, fără cale de scăpare. Lucrarea are în centru un personaj complicat și plin de secrete. Când un tânăr de 24 de ani este găsit spânzurat într-o mansardă, poliția declară că ar fi o sinucidere. Totuși, autopsia relevă o cantitate mare de morfină în corpul acestuia, iar detectivul care se ocupă de caz nu pare împăcat cu versiunea oficială. Iubita sa, studentă la Medicină, tocmai îl părăsise. Să fie vreo legătură între această separare și moartea băiatului?
Detectivul nostru trebui să pună cap la cap toate piesele acestui puzzle complicat, iar această misiune este de-a dreptul complicată. Nimic nu pare să se potrivească, iar personajele care își fac apariția sunt de-a dreptul șocante. Treptat, povestea devine dramatică, iar personajele duc lupte grele pentru a-și ascunde adevărata față.
Băiatul se pare că ar fi fost implicat într-o chestiune mult mai complexă și ar fi avut legături cu un cartel care se ocupă cu distribuirea de substanțe interzise. Astfel, înțelegem că nimic nu pare a fi ceea ce ni s-a prezentat, iar acțiunea stă să explodeze la fiecare paragraf. Trăirile detectivului sunt contradictorii, iar evocările din jurnalul său sunt aduse în prim plan încă din primele pagini ale scrierii.
Cartea lui Zincă este complexă, plină de metafore, populată cu personaje interesante și pline de secrete. Adesea, îl vom compara pe Zincă cu Agatha Christie, iar ideile acestuia ne vor șoca și surprinde în același timp. Suntem purtați într-o epopee fără precedent, iar rezultatul final va fi unul neașteptat. Unele scene sunt parcă desprinse din filmele de acțiune, iar personajele par desprinse din vechile romane gotice nemțești.
Zincă este un vizionar plin de secrete, care dă naștere unor imagini deosebite și descrie evenimentele în maniera sa caracteristică. Originalitatea sa va fi apreciată de criticii de pretutindeni, iar povestea va căpăta un aer mistic pe alocuri. Ne întoarcem însă la atmosfera complicată și plină de tensiune pe care autorul o creionează încă de la început și înțelegem că, pentru a descoperi cauza morții tânărului, trebuie să îi descoperim trecutul și să aflăm ce anume l-a traumatizat atât de tare pentru a recurge la un astfel de gest. Cumva, facem tot posibilul să înțelegem că totul este un paravan, o iluzie, iar viața băiatului nu era, nici pe departe, cea pe care ceilalți o cunoșteau.
Cartea va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională, adaptată și reeditată recent, iar numele lui Zincă va căpăta o greutate considerabilă pe scena literaturii universale.
La numai un click depărtare, pe site-ul nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Cogito (1993), Eminescu (1977).