Haralamb Zincă, pe numele său real Hary Isac Sielberman se naște pe 4 iulie 1923 în Roman. După ce termină studiile de școală primară se mută la București și devine ucenic timp de șase ani. Începe cursurile la Școala de Literatură si Critică Literară Mihai Eminescu, un institut asemenea celui din URSS numit ”Maxim Gorki” ce avea scop formarea scriitorilor și criticilor literari în a implica regimul comunist în literatură. Urmează să ocupe funcția de bibliotecar la Asociația Română pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietica timp de un an apoi să fie implicat în partid până în 1950. Domeniul în care a excelat, pe lângă literatură, a fost jurnalismul, unde a ocuat pe rând următoarele funcții: redactor șef adjunct la revistele Tânărul scriitor și la Luceafărul, redactor la Viața Româneasca și secretar responsabil de redacție la Gazeta Literară.
În 1950 publică prima sa nuvelă intitulată ”Primăvara” urmând până în 2000 să publice peste 50 de romane polițiste, cinci cărți document și alte nuvele de non-ficțiune. Autorul a fost uitat, însă romanele sale sunt un exemplu în literatura română.
Romanul ”Ochii doctorului King” a fost publicat la editura Militară în 1968, ediție ce o poți găsi pe site-ul nostru alături de cea din 1972 de la aceeași editură.
Căpitanul Liviu Roman se află într-o bine meritată vacanță pe litoral. Așteptând-o pe Lili să ajungă pentru a fi împreună în aceste câteva zile libere, telefonul îi sună brusc. Maiorul Suharu îl cheamă la București pentru a ancheta dispariția lui Miroiu Mihai, vameș în portul Constanța.
Acesta a fost la București pentru a-și petrece concediul alături de mătușa sa, singura care l-a crescut și l-a învățat cum să fie om. Aici o cunoaște pe Virginia Munteanu, o doamnă ce lucra la Direcția Valutară a Băncii Naționale. Cei doi încep să petreacă mult timp împreună, se întâlnesc din ce în ce mai des, ba chiar au în plan căsătoria. Însă într-o zi când își dăduseră întâlnire, Mihai nu mai apare. Mătușa lui declară că a părăsit domiciliul pentru a se întâlni cu Virginia iar din acest punct ancheta începe imediat să se lege. Căpitanul Roman este trimis la Constanța pentru a se interesa ce se întâmpla cu bărbatul cât timp își petrecea zilele în port. Aici descoperă o anume Luiza cu care se întâlnea, deci un punct de pornire. După ce află tot ce știa aceasta despre Mihai, se duce la adresa sa din Constanța pentru a vedea dacă a lăsat vreun indiciu, dar, surpriză mare, Mihai este spânzurat în propria casă. Cu toate că pare un gest de sinucidere, căpitanul Roman nu se lasă păcălit de aparențe și începe o nouă anchetă, de data asta mult mai amplă. Ajunge să identifice o rețea de traficanți de droguri condusă de un anume doctor King ce avea ochii atât de deosebiți. Cu ajutorul colegilor de la București pune în scenă diverse altercații pentru a-i prinde pe cei ce l-au omorât cu sânge rece pe Mihai, dar totul va fi făcut cu inteligența celor de FBI.