La București, primăvara este umbrită de o serie de trei crime, care vor zgudui liniștea capitalei. Cazul triplului asasinat identic cade în mâinile a trei agenți experimentați, Lucian, Frunză și Panait, iar ancheta devine din ce în ce mai complicată. Cei trei bărbați nu se cunoșteau și, aparent, nu aveau nimic în comun. Toate aceste amănunte fac cazul și mai dificil iar agenții nu știu cum să descurce ițele. Când o scrisoare anonimă vine pe masa șefului Securității și are o adresă greu de găsit, localizată undeva în Pireu, lucrurile par a se mai clarifica.
Scrisoarea ajunge pe mâna Securității, iar de aici înainte încep adevăratele provocări. Se pare că unul dintre morți era, de fapt, un agent sub acoperire, căruia tocmai i se încredința o nouă misiune crucială. Zincă revine la maniera sa narativă originală și evocă fapte și vremuri demul apuse, iar eroii săi sunt prinși într-o rocadă fără precedent. Astfel, ne întoarcem la suspans și crimă, la necunoscut și frică, la obscuritate și thriller.
Maestru al romanelor de acest tip, autorul se folosește de toată forța sa creatoare și ne impresionează încă de la primele paragrafe, determinându-ne să îl urmărim până la capăt. Acțiunea este sedimentată cumva, iar firul narativ se îmbină abia la final. Agenții de investigații încearcă să rezolve acest puzzle ciudat, să pună laolaltă piesele care lipsesc și să rezolve misterul.
Atmosfera este una stranie încă de la început, iar Zincă jonglează cu obscuritatea și tragismul, conturând o scriere apropiată de cele din seria Sherlock Holmes. Ei bine, când ne așteptam mai puțin, acțiunea iese de pe făgașul normal și măștile încep să cadă. Cine s-ar fi așteptat ca printre cei trei bărbați să existe și un trădător? Aflăm că una dintre victime a turnat informații importante către capii unei rețele importante, iar Zincă ne oferă detalii importante.
Autorul pare să se fi inspirat dintr-un vechi film italian, iar personajele lui ne vor șoca și surprinde în același timp. Adesea, Zincă devine el însuși un Sherlock Holmes și trage niște concluzii care ne vor deschide noi drumuri în narațiunea noastră.
Cartea devine din ce în ce mai interesantă și mai palpitantă, deși nu se deosebește cu mult de alte romane pe care Zincă le-a adus în fața publicului. Suntem, așadar, pe terenul său narativ și ne bucurăm din plin de ce reușește să creeze. Chiar titlul operei ne oferă un indiciu despre ce urmează să descoperim în paginile manuscrisului. Acest spion pare să fi fost unul dintre cei trei morți, dar pe cât de secrete erau toate informațiile pe care le deținea, pe atât de ușor a fost descoperit. Moartea celor trei zguduie lumea politică din capitală, dar descoperirile de după ne lasă cu gura căscată.
Aflăm că cineva a dorit cu tot dinadinsul să trimită acea scrisoare și a știut unde va ajunge aceasta. Astfel, tot ce știam până la acel punct se schimbă, iar evenimentele se așază cap la cap în partea de final.
Lucrarea va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională, iar la numai un click depărtare, este disponibilă în mai multe ediții: Publisol (2021), Militară (1963).