Haralamb Zincă, pseudonimul literar al lui Hary Isac Zilberman, s-a născut pe 4 iulie 1923 în Roman și a trecut la cele veșnice la 24 decembrie 2008, în București. Fiul lui Iosif Sielberman și al Carolinei, Zincă a avut o carieră diversificată, angajându-se în diverse activități, inclusiv ca ucenic, bibliotecar, activist de partid și sindical, redactor și director al Casei Uniunii Scriitorilor din București.
Debutul său în lumea literară a avut loc în 1950, cu nuvela "Primăvara". În cariera sa prolifică, a scris numeroase volume de povestiri, nuvele și romane, abordând teme variate, de la sociale la cele de spionaj și polițiste. Printre operele notabile se numără "Cazul R-16", "Dintre sute de catarge", "Moartea vine pe bandă de magnetofon", "Un glonte pentru rezident", "Glonțul de zahăr", "O crimă aproape perfectă", "Temerarul", "Suspecta moarte a lui Mario Campanella" și multe altele.
Pe lângă cariera sa de autor, Zincă a fost și traducător, lucrând cu operele unor autori precum V. N. Ajaev, I. B. Bondarev și K. Rukiah. Popularitatea sa a crescut, în special datorită prozei sale polițiste și de spionaj, unde a integrat problematica socială cu cea a creației, aventura fiind exemplificarea epică a ideilor.
Haralamb Zincă a decedat după o lungă perioadă de suferință cauzată de boala Alzheimer. A fost înmormântat la Cimitirul Evreiesc de lângă stația de metrou Eroii Revoluției. Fiul său, Andrei (Abraham) Zincă, locuiește în SUA și este un regizor cunoscut de telenovele latino-americane.
"Spion prin arhive secrete" este o carte scrisă de Haralamb Zincă (pseudonimul literar al lui Hary Isac Zilberman) care explorează aspecte ale istoriei "războiului din umbră" în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Autorul, fascinat de istorie, s-a dedicat săpării adânci în arhive, studierii cărților și documentelor pentru a dezvălui momente mai puțin clare ale istoriei naționale.
Cartea se propune să abordeze câteva aspecte legate de jocurile serviciilor de spionaj în acele vremuri tulburi. Autorul investighează planurile reale ale Aliaților pentru România, detaliind modul în care arhivele importante ale țării au dispărut și examinând rolul mașinii de descifrat "Enigma". O atenție specială este acordată povestirii despre cum un spion rus a reușit să devină o "Enigma" în inima serviciilor de informații.
Întrebări legate de sfârșitul conducerii celui de-al Treilea Reich, inclusiv al lui Adolf Hitler și al Evei Braun, sunt de asemenea explorate în carte. Pe lângă faptele istorice, autorul adaugă o notă personală, captivantă și misterioasă, aducând cititorul în lumea intrigilor și a secretelor din timpul războiului.
"Spion prin arhive secrete" propune o incursiune fascinantă în trecut, oferind răspunsuri și iluminând evenimente și circumstanțe neclare ale perioadei, aducând astfel contribuții semnificative la înțelegerea istoriei naționale.
Cartea "Spion prin arhive secrete" de Haralamb Zincă a fost publicată în anul 1993 și a apărut sub egida editurii Garamond din București.
Aceasta poate fi găsită pe site-ul nostru publicată de către: Editura Garamond din anul 1993 și Editura Publisol din anul 2021.