Haralamb Zincă este unul dintre cei mai apreciați scriitori din sectorul romanelor polițiste, pe care țara noastră l-a oferit. Este atras de literatura de acest gen încă din copilărie, iar personajele sale sunt pline de farmec și menite să ne determine să îndrăgim acest gen literar. Cumva, scrie din pasiune și nu crede că va fi atât de apreciat la nivel național și internațional. Dă naștere unor lucrări extraordinare și unor personaje pline de farmec, care ne vor ghida vreme îndelungată și ne vor purta prin veacuri pe care le-am descoperit în alte studii și lucrări de istorie. Mărturiile sale sunt extraordinare, iar lumea pe care o portretizează este deosebită, plină de acțiune și de obstacole complexe.
Personajele sale sunt dure și cunosc întru totul duritatea războiului și a vremurilor de grea cumpănă. Cel de-al Doilea Război Mondial este evenimentul care a schimbat pentru totdeauna cursul istoriei, iar pe acest subiect s-au scris nenumărate manuscrise.
Fiecare manuscris pe care îl aduce în prim plan, este plin de fel și fel de surprize și bazat întotdeauna pe o analiză pertinentă și bine clădită. Autorul nostru știe cum să ne pună față în față cu istoria și cum să aducă suspansul la cote maxime de fiecare dată. Comparat cu Gaston Laroux, dar și cu Agatha Christie, va reuși să ne emoționeze de fiecare dată și să ne poarte departe, în veacuri pe care nu le-am trăit. Cartea de față este una fascinantă, plină de suspans și populată de fel și fel de personaje. Evenimentele narate sunt inspirate din realitate, din relatări ale prietenilor lui Zincă, dar și din fapte pe care el însuți le-a trăit. Deși este narat sub forma unui jurnal, manuscrisul este, mai mult, o carte de istorie, căci faptele sunt narate cronologic și atent explicate. E drept, în toată această pledoarie cu caracter istoric, autorul introduce câteva pasaje ficționale și imaginează un peisaj care investighează o crimă, la una din cazărmile din zonă.
Realitatea și ficțiunea se împletesc magistral, iar limbajul folosit de Zincă este unul simplu și la îndemâna oricui. La fiecare pas, întâlnim fel și fel de schimbări de situație și evenimente care devin din ce în ce mai complexe. Cumva, luăm parte la scrierea istoriei, dar și la formarea unui detectiv. Cele două paradigme care se întâlnesc în romanele lui Zincă ne vor uimi și cuceri deopotrivă. Fiecare paragraf este plin de evenimente stranii, iar autorul se aseamănă mult cu Agatha Christie. Va fi apreciat și criticat deopotrivă, iar manuscrisul său va fi tradus în peste 30 de limbi de circulație internațională. Cartea este reeditată în mai multe ediții și devine una dintre cele mai bine vândute la nivel național. Zincă este criticat pentru realismul său și pentru capacitatea cu care scrie despre istoria nedreaptă și sângeroasă a Europei. Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Publisol (2010), Leda (2008), Publisol (2012).