A vândut milioane de copii și este cunoscut întregii lumi datorită romanelor sale fantastice precum ”În cătarea oii fantastice”. Vorbim despre Haruki Murakami, autor de bestseller japonez, câștigător al numeroase premii și chiar nominalizat la Oscar. A început să scrie dintr-o pură întâmplare la un meci de baseball, ceea ce i-a adus succesul pe care îl are și în ziua de azi. Autorul are 71 de ani și încă publică romane, ultimul fiind publicat în 2018. A fost inspirat de literatura vestică, nefiind un fan al tradiționalismului niciodată. A studiat drama la Universitatea Waseda din Tokyo însă niciodată nu a scris în acest domeniu. Stilul său specific este eminamente ceva ce nu găsim la alți autori acesta combinând fantasticul cu realitatea, drama cu hazul și lumina cu întunericul. Un detaliu interesant despre operele sale este faptul că în majoritatea întâlnim titluri de melodii, ba chiar unele (Pădurea novegiană; Dans, dans, dans) sunt în sine hituri demult apuse.
Romanul IQ84 a fost publicat în trei volume: primele două în 2009 iar volumul trei în 2010, toate la editura Shinshocho. În România volumele au fost publicate pe rând între 2011 și 2013 la editura Polirom. Pe site-ul nostru poți comanda volumele separat în caz ca îți lipsesc din bibliotecă sau pachetul de 3 volume pentru a sta liniștit că nu le-a comandat cineva înaintea ta.
Titlul este o anagramă în limba japoneză ce înseamna 1984 și face referire la romanul lui George Orwell cu același nume.
Protagonistul romanului este Aomame care se îndreaptă spre jobul ei cu un taxi pentru că ședința sa începea în scurt timp. Din cauza unui ambuteiaj, taximetristul o sfătuiește să meargă pe jos printr-o ieșire de urgență, însă o avertizează că asta ar putea altera timpul și realitatea. Aceasta ajunge brusc la un hotel unde se dă drept un angajat pentru a putea omorî un chiriaș. Îl omoară cu un cuțit de spart gheața și nu lasă nicio urmă astfel încât polițiștii nu o găsesc suspectă în acest caz. Aomame își dă seama că lumea este puțin diferită pentru că amintirile sale sunt acum zăpăcite și nimic din ce vede în ziare sau la știri nu corespunde cu realitatea sa.
Cel de al doilea personaj, Tengo, trebuie să rescrie un articol dar vrea să facă asta doar dacă îl va cunoaște pe autorul original, Fuko-Eri. Este dus la profesorul Ebisuno sau mai pe scurt Sensei unde află că părinții autorului făceau parte dintr-o asociație ce transforma oamenii în roboți.
Între timp Aomame își revine după șocul crimei și începe o relație cu Domager care o plătește să omoare bărbații ce au abuzat femei.
Lumile lui Tengo și Aomame încep să se unească datorită detectivului Ushikama. Acesta este îndemnat să o suspecteze pe femeie de Sakigake, un avocat important ce îi scăpa pe criminali de închisoare și avea nevoie de noi cazuri. Aomame și Tengo se întâlnesc în mijlocul investigației și își dau seama că se cunosc încă din copilărie.
Romanul a câștigat premiul Mou Asian Literary în 2011, a fost nominalizat cea mai bună carte a anului 2019 și a câștigat Goodreads Choice Award în 2011.