Născut pe 12 ianuarie 1949 în Tokio, Haruki Murakami a devenit faimos după ce întâmplător s-a acupat de scris datorită unui meci de baseball. În copilărie s-a mutat la Kobe, unde a terminat un liceu de prestigiu apoi a urmat Facultatea de Teatru la Universitatea Waseda din Tokio, unde a fost captivat de teatrul Greciei Antice. S-a căsătorit la doar 22 ani, când nici nu terminase studiile, povestea sa de dragoste fiind inspirația din spatele romanului ”Pădurea norvegiană”(1986), cel mai de succes roman al său. Acesta a avut un bar de jazz, ”Peter Cat”, el fiind un fan înrăit al muzicii și de asemenea al culturii americane și europene. A predat la 3 universități în America, unde a obținut și doctoratul în Litere.
Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: ”În căutarea oii fantastice” (1983), ”Țara minunilor și sfârșitul lumii” (1985) și ”Kafka pe malul mării” (2002). Cel mai recent roman al său ”Killing Commendatore” din 2018 a stârnit atenția criticilor deoarece este clasat ca fiind indecent în țara sa.
”Kafka pe malul mării” a fost publicat la editura Shinchosma în 2002 iar edițiile în limba română au fost publicate de editura Polirom în 2006 și 2013.
Romanul are 2 mari capitole ce se înțesesc subtil între ele. Primul capitol ne traspune în viața lui Kafka Tamura, un adolescent care decide să fugă de acasa fix în ziua când implinește 15 ani. Pentru că familia sa l-a părăsit încă de mic copil, a învățat să treacă peste greutățile vieții și s-a antrenat atât mental cât și fizic să supraviețuiască cu minimul necesar. Acesta are un prieten imaginar, Corbul, cu care se sfătuiește și care îl ajută să ia cele mai bune decizii. Kafka simte că nu va fi o aventură ușoară așa că printre altele, în bagaj își pune o poză cu el și sora sa și un cuțit.
Având doar un rucsac cu el, pornește spre Shikoku iar pe drum o întâlnește pe Sakura. Începe să aibă sentimente pentru ea însă își dă seama ca îi amintește mult prea mult de sora lui. Tot pe drum, mai cunoaște o femeie însă aceasta era cu mult mai mare ca el și îi amintea de mama sa.
În al doilea capitol este relatată povestea unui bătrân amărât care mai face câțiva bani având grijă de pisicile abandonate. Apar în presă documente declasificate din Al Doilea Război Mondial care spun povestea a cinci copii ce au suferit un accident și doar unul dintre ei a supraviețuit, Satori Nakata. Acesta a rămas în comă câteva săptămâni iar când s-a trezit, memoria lui era ca și inexistentă. Nakata ajunge un bătrân singur care fără a avea vreo ocupație ajunge să adopte și să îngrijească pisici pentru a avea un trai decent. Aici intervin problemele, una dintre pisici, Goma, trebuie dusă la stăpânul său iar Nakata se urcă la volanul mașinii. Conduce însă nu își amintește semnele de circulație sau drumul pe care trebuie să se îndrepte. Având abilitatea de a vorbi cu pisicile, acesta începe un dialog cu vietățile dar drumul devine din ce în ce mai periculos.