Filtre:
Edituri
 Polirom(56) Vintage Books(19) Vintage(13) Belfond(4) Harvill Secker(2) BTB(2) Du Seuil(1) Einaudi(1) Kodansha(1) Germany(1)
Pret
  10 - 20 Lei (3)  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19982022
Limba
 Romana(57) Engleza(33) Franceza(5) Germana(3) Italiana(1) Japoneza(1)
Coperti
 Brosate(99) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Top 10+(18) Biblioteca Polirom(4)

Filtrează
Carti Haruki Murakami
Ordonează
Haruki Murakami - Cronica pasarii arc (Top 10+) Vezi detalii Haruki Murakami - Cronica pasarii arc (Top 10+) IN STOC Pret: 18,00 Lei
Pagina: 12345
Carti Haruki Murakami
Despre Haruki Murakami

S-a nascut la Kyoto pe 12 ianuarie 1949. A studiat teatru la Universitatea Waseda din Tokio. Pe sotia sa, Yuko, a cunoscut-o in anii facultatii si s-a casatorit cu ea la 22 de ani, apoi au deschis impreuna un club de jazz in capitala japoneza. Primul sau job a fost la un magazin de discuri - a creat un personaj in romanul sau, Padurea norvegiana, caruia i-a desemnat acelasi element biografic. Cartile lui Haruki Murakami se remarca printr-o imaginatie vie si o oarecare ambiguitate, imagini si evenimente usor neclare. El insusi a declarat ca ceea ce-si doreste este sa observe, nu sa judece si ca se fereste sa traga concluzii, fie si cand e vorba de a avea o parere asupra unei carti a unui alt autor.

Asculta cum canta vantul a fost primul sau roman, cu care a castigat un premiu pentru cel mai bun roman de fictiune al unui autor debutant. Au urmat Pinball si In cautarea oii fantastice, in care sunt in continuare prezenti povestitorul din Asculta cum canta vantul si prietenul sau, Sobolanul. Atat povestitorul cat si Sobolanul vor sa devina scriitori; povestitorul reuseste sa scoata la lumina chiar cele doua carti, Asculta cum canta vantul si Pinball, iar Sobolanul, care initial e complet strain de scriere, ajunge sa scoata mai multe romane. Deci Vantul si Pinball au drept subiect chiar incercarea de a scrie. Ceea ce este fascinant pentru cei care-i urmaresc scrierile de mai tarziu este ca in acestea doua se vad inceputurile reale ale autorului. Aceste trei prime romane s-au grupat intr-o trilogie.

Cititorii din afara Japoniei ar putea crede ca in cartile lui Haruki Murakami se intrezareste cultura japoneza reala. Totusi, in cultura sa natala, este vazut ca fiind departe de aceasta. Lucrarile lui de fictiune au un loc aparte, un loc al insingurarii, unde speranta se intrevede numai in posibilitatea existentei iubirii. Oamenilor complet obisnuiti li se intampla lucruri magice, inexplicabile, ceea ce conduce la cautari si chinuri ce se incheie cu multe lucruri nerezolvate, insa. Existenta fiecarui personaj, ca individ de sine statator, trebuie sa fie constant reafirmata prin propria naratiune pe care omul si-o spune lui insusi, iar cel mai mare pericol este ca omul sa-si piarda propria poveste si sa se constate a fi gol pe dinauntru. Probabil aceasta afirmare a nevoii omului de a avea o viata interioara bogata, intensa, vie, este ceea ce rezoneaza cu cititorii lui Haruki Murakami, acum, cand spatiul interior al persoanei este invadat de imagini exterioare.

Dupa ce a dobandit faima cu Padurea norvegiana si, afectat de climatul social din tara sa, Murakami a plecat intr-o calatorie in Europa pentru cativa ani, apoi s-a stabilit in SUA, in 1991, predand la Universitatile Princeton si Tufts. In aceasta perioada a scris Cronica pasarii arc, ce se refera la militarismul japonez pe continentul asiatic, pe care scriitorul il vede ca pe un cosmar. In 1995 s-a intors in Japonia, in perioada evenimentelor care i-au marcat, ca sursa de inspiratie, urmatoarele doua carti: Underground - despre atentatul cu gaz sarin de la metroul din Tokoi pus la cale de o secta religioasa - si Dupa cutremur - o colectie de sase povestiri care exploreaza efectele psihologice ale cutremurului din Kobe asupra japonezilor.

O mare pasiune a lui Murakami este alergatul. A participat la un maraton in Grecia si a scris o carte de memorii legata de aspectul vietii sale ca alergator de cursa lunga.

sus