Mituri si simboluri in arta si civilizatia indiana


India – patria culorilor, a parfumurilor, a mirosurilor, raiul condimentelor, eternul paradis al îndrăgostiților, cărora Taj-Mahalul le stă drept martor, patria de refugiu a lui Eliade. O țară incredibilă, plină de contraste, care fascinează publicul de pretutindeni și primește milioane de turiști în fiecare an. India este un pământ sacru, o lume nemaipomenită, peste care au trecut sute de mii de ani de tradiții și cutume stranii, fascinante – consemnate azi în tratate, manuscrise și jurnale de călătorie. India, patria tuturor, sau patria nimănui. Acolo unde femeile frumoase stau încă în umbra bărbaților, unde soarele apune cu o strălucire magică, unde iubirea pare ruptă din basme, unde muzica încântă chiar și necunoscătorii limbii sau dialectelor locale.
Farmecul oriental a ajuns peste tot în lume, astăzi simbolurile indiene au acaparat piețele, iar marii producători încearcă, fie și pentru câteva secunde, să te aducă mai aproape de civilizația străveche a Indiei. Fie că îți cumperi un talisman, o basma sau un sari, simți că ai acces în inima indienilor adevărați, că ai ocazia să cunoști măcar o frântură din realitatea și istoria lor.
Eliade, dacă îl răsfoiești, te poartă în India sacră, cea reală, pe străzile celor mai cunoscute cartiere, la Mumbai, unde oamenii sunt în continuare într-o căutare a liniștii, a spiritualității. Deși sunt plini de podoabe, nu sunt conduși de superficialitate și duc cu ei o credință oarbă în patrie, religie și conducători supremi. Ridică temple, celebrează căsătorii și au datini și obiceiuri de la care nu se dezic orice ar fi. India răpește imaginația oricui, India cucerește inimi și amețește minți. Patria filmelor pline de pasiune, a lui Salman Khan, a dansurilor frenetice, a femeilor frumoase, a culorii roșu, ne uimește și ne poartă departe, acolo unde numai am visat să ajungem. Autorul nostru face o analiză interesantă a celor mai interesante și mai vechi simboluri indiene. El aduce în prim plan istoria, tradiția și toate aspectele vieții orientale. Descrie cu ardoare peisaje, familii, obiceiuri și are puterea de a ne purta într-o călătorie fascinantă.
Odată deschis manuscrisul său, pare că am luat un bilet spre India. Suntem purtați într-o lume nemaipomenită, care ne arată adevărata față a Indiei. De asemenea, autorul are curajul să vorbească despre interdicțiile din țară, despre abuzurile asupra femeilor, dar și despre tradiții care nu s-au schimbat de secole. Treptat, înțelegem că lucrarea sa se bazează nu numai pe analizarea unor arhive despre semne și simboluri, ci și pe o analiză personală, poate subiectivă, a faptelor și a datinilor.
La nivel internațional, o vreme, cartea este privită cu scepticism, iar intelectualii în vor critica pe autor că are curajul să facă săpături adânci în istoria unui popor vechi, consacrat, independent. Ulterior, scrierea va fi tradusă în mai multe limbi străine și premiată peste tot. La o analiză mai atentă, aceasta este o mărturie valoroasă. Pe site-ul nostru este disponibilă în mai multe ediții: Humanitas (1998), Humanitas (2001), Humanitas (2006).


sus