Despre Henri Charriere
Henri Charriere (n. noiembrie 1906 – d. 29 iulie 1973) a fost un scriitor francez, condamnat pentru uciderea unui proxenet numit Roland Le Petit si ulterior condamnat la viata in inchisoare, precum si la zece ani de munca silnica de catre instantele franceze. A scris romanul Papillon, o memorie a incarcerarii sale si a scapat dintr-o colonie penala din Guyana Franceza. In timp ce Charriere sustinea ca Papillon era in mare masura adevarat, cercetatorii moderni considera ca o mare parte din materialele cartii provin de la alti detinuti mai degraba decat de la el insusi. Charriere a negat savarsirea crimei, desi a recunoscut in mod liber ca a comis alte alte infractiuni mici inainte de incarcerarea sa.
Charriere s-a nascut la Saint-Etienne-de-Lugdares, Ardeche (Franta). El avea doua surori mai mari. Mama lui a murit la 10 ani. In 1923 s-a inscris in Marina Franceza si a servit acolo doi ani. Dupa aceea a devenit membru al lumii interlope din Paris. Ulterior s-a casatorit si a avut o fiica.
Oricat de spectaculos si fantastic pare, autenticitatea cartii lui Charriere a fost pusa in discutie de mai multe ori in trecut de cativa istorici remarcati. Inclinatia sa pentru povestiri combinata cu faptul ca unele cazuri din carte sunt similare in mod suspect in ceea ce priveste relatarile inregistrate de Rene Belbenoit in romanul sau din 1938, La Guillotine Seche (Guilotina uscata), a dus la afirmatiile criticilor conform carora doar 10 % din biografie reprezinta adevarul. Totusi, Charriere a insistat ca evenimentele pe care le-a scris au fost veridice si precise. Exista argumente care sustin ambele parti, dar majoritatea vor fi de acord ca este putin probabil ca adevarul sa incalce versiunea sa din poveste.
Papillon reprezinta o perioada de 14 ani in viata lui Charriere (1931 si 1945), dupa condamnarea pentru omor si pana la eliberarea sa finala dintr-un lagar de detentie mobila din El Dorado, Venezuela. Dupa ce a aflat despre violenta si crimele obisnuite in randul condamnatilor din colonia inchisorii unde era condus, Charriere a inceput aproape imediat sa-si complice fuga, imprietenindu-se cu Dega, fost bancher condamnat pentru falsificare, pentru a-l ajuta in cautarea sa. De asemenea, si-a unit fortele cu alti doi barbati, Clousiot si Andre Maturette, pentru a scapa din inchisoare.
Conform cartii, prima sa evadare a avut loc la 28 noiembrie 1933. Treizeci si sapte zile mai tarziu trio-ul a fost capturat de politia columbiana in apropierea satului Riohacha, nordul regiunii Caraibelor din Columbia si a fost incarcerat. Charriere a scapat din nou si a fugit in Peninsula La Guajira, unde a fost adoptat de un trib indian. El a petrecut cateva luni traind cu bastinasii, dar a simtit ca trebuie sa mearga mai departe, ceea ce a fost o decizie pe care, in final, o va regreta. Dupa plecare, el a fost repede recapturat si trimis inapoi in Guyana Franceza pentru a fi pus in izolare pentru urmatorii doi ani. A incercat inca opt evadari, reusind la ultima. A fost insa prins din nou si trimis la o reglementare penala brutala in El Dorado, statul Bolivar. Dupa un an de inchisoare, Charriere a fost eliberat cu acte de identitate la 3 iulie 1944. Cinci ani mai tarziu a primit cetatenia venezueleana.
La varsta de 62 de ani (1968) a scris Papillon, care a fost publicat in anul urmator in Franta (si care, pana la moartea sa in 1973, a vandut aproximativ 5.000.000 de exemplare in 16 limbi). Acesta a fost adaptat intr-un film in 1973. In 1970, ministrul francez al justitiei a emis un decret de gratie, inlaturand restrictiile legale privind intoarcerea lui Charriere in Franta.
In 1972 a publicat o continuare a autobiografiei, Banco (Banco: The Other Adventures of Papillon). Doua carti relevante in acest sens au fost Les Quatre Verites de Papillon (1970; Cele patru adevaruri ale lui Papillon) si Papillon epingle de Gerard de Villiers (1970; Butterfly Pinned).
La 29 iulie 1973 s-a incheiat o viata care se lauda cu mai mult decat ponderea sa corecta de emotii si bibelouri. Charriere a murit din cauza cancerului situat in zona gatului.