Poate cel mai cunoscut roman semnat de Henry James, ecranizat și adaptat pentru o serie de piese de teatru ori alt soi de spectacole, îi va aduce faima mondială și îl va plasa printre cei mai cunoscuți scriitori ai lumii. Cunoscut pentru romane de mici întinderi, cu accente romantice și chiar filosofice, cu personaje complexe și care poartă fiecare povești extraordinare, autorul slujește literatura până la finele vieții sale. Apărut pentru întâia oară în anul 1902, romanul lui James spune povestea unei moștenitoare bogate, care este lovită de o boala grea. Lucrarea este structurată într-o manieră deosebită și spune povestea impresionantă a femeii aflată în pragul morții. Celelalte personaje sunt bine angrenate în roman și fiecare are o legătură cu eroina. Ce-i drept, mulți vor fi aceia care se vor împrieteni cu femeie numai pentru a obține un beneficiu de orice fel și puțini sunt cei care sunt cu adevărat interesați de soartă acesteia.
Milly este însă o femeie deșteaptă, iar condiția sa nu o împiedică să își dea seama care îi sunt prietenii și care îi sunt dușmanii. Înțelegem de aici că lucrarea pune accent atât pe emoțiile personajelor, dar și pe stratul psihologic al acestora. James are puterea să construiască un roman original, o lucrare magistrală care surprinde reacția omului în fața bolii și în fața neputinței. Lucrarea este structurată în mai multe capitole, iar acțiunea se dezlănțuie în mai multe etape. Înțelegem acum că James dorește, pe lângă evocarea poveștii principale, să prezinte și legăturile dintre celelalte personaje. Astfel, urmărim în paralel mai multe povesti și ne determină să empatiza cu fiecare dintre acestea.
Romanul este plin de sensuri ascunse, plin de metafore și cu un puternic iz de romantism. La zeci de ani de la tipărirea sa avea să fie adaptat pentru micile ecrane într-o producție de succes. Mai apoi, romanul va însemna o valoroasă sursă de inspirație pentru scriitorii aflați la început de drum, iar numele lui James va fi unul de referință în literatura universală.
Scrierea de față ne va determina să îl îndrăgim mai mult pe James și să îi apreciem capacitatea extraordinară de evocare. Romantismul de care dă dovada ne va surprinde și ne va șoca deopotrivă, iar caracterul tragic al lucrării ne va marca puternic. Romanul va fi tradus in peste 30 de limbi de circulație mondială și va avea încasări record chiar și la 10 ani de la apariție. Criticii literari vor avea numai cuvinte de laudă la adresa lui James, însă vor exista voci care vor contesta talentul autorului. Târziu, în anii de bătrânețe ai autorului, acesta va oferi publicității o variantă revizuită, în foileton, a romanului. Lucrarea se găsește în rafturile noastre în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1979), Orizonturi (2014).