Romanul „Europenii” este unul dintre cele mai apreciate ale lui Henry James, dar și unul dintre cele mai ciudate. Cartea se concentrează în jurul unor întâmplări stranii, care cuprind o serie de personaje cheie și o acțiune susținută de la început până la final. Lucrarea ajunge în atenția criticilor și este atent analizată pentru limbajul colorat și povestea alambicată. Că de obicei, James se joacă cu stilurile, alternează între romantic și dramatic, între gotic și ficțiune, între acțiune și descriere.
„Europenii” nu este un roman tipic, o lectură anostă de duminică, ci o poveste despre viață și renunțare, despre existența marcată de durere și întuneric. Cumva, scena de deschidere a cărții este prevestitoare și ne anunță ce urmează să întâlnim pe parcursul romanului. Un han uitat de lume, undeva, într-un oraș necunoscut, împuținat de oameni și pustiit de sărăcie, câteva personaje angrenate într-o luptă pentru supraviețuire și un decor aproape sinistru.
Lucrarea lui James este complexă și plină de mister, cu accent gotic și stârnește interesul chiar și celor care nu l-au mai citit înainte. O rocadă impresionantă între personaje care vin fiecare cu câte o poveste în spate și care țin morțiș să impresioneze cititorul. Europenii lui James sunt numai niște indivizi murdari, fără perspectivă de viitor, jucând cu greu în această piesă grea, numită viață. Romanul capătă valențe tragice și ne determină să privim cu alți ochi tot ceea ce se petrece în jurul nostru. Personajele principale sunt susținute de o serie de alte personaje, care mai de care mai interesante. Lucrarea este concepută în așa fel încât cititorului nu i se oferă niciun răgaz, ba chiar este luat prin surprindere de succesiunea rapidă a evenimentelor. Înțelegem acum adevăratele intenții ale lui Henry James și dorința sa de a construi o frescă a vremurilor sale.
Descrierile nu sunt multe, dar suficiente pentru a oferi informațiile prețioase cititorului. Poveștile eroilor se întrepătrund frumos, iar rezultatul final va fi unul de-a dreptul uimitor. Manuscrisul ajunge în atenția presei de pretutindeni, iar numele lui Henry James va intra în legendă.
Deși la prima vedere titlul ne surprinde, este necesar să amintim că acesta este folosit înșelător, precum o metaforă. Europa lui James nu este un continent bine delimitat la acea vreme, ba chiar se confrunta cu tot soiul de probleme interne.
Fără să intre în chestiuni de natură politică, James își exprimă opiniile și descrie într-o manieră inteligentă situația patriei sale fără stăpân.
Cartea ajunge rapid pe piața de carte din Europa și din întreaga lume, iar vânzările merg de minune, lucrarea fiind apreciată la nivel internațional. La numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1990), Aldo Press (2004).