Deși suntem obișnuiți cu scrieri romantice și cu iz filosofic semnate de Henry James, vom fi surprinși să descoperim această lucrare impresionantă. Un roman gotic fără precedent, asta ne aduce James, iar ingredientele folosite de scriitor vor fi cu totul și cu totul surprinzătoare.
„O coardă prea întinsă” este un roman de întinderi reduse, apărut pentru prima dată în anul 1898 și care va șoca și impresiona audiența de pretutindeni. O casa bântuită, câteva personaje pierdute într-un decor înfricoșător și o poveste care ne va promite suspans și fiori reci. Acum, mai mult ca niciodată, James se aseamănă cu eternul Edgar Allan Poe. Cartea este construită inteligent ca un soi de povestire în povestire, iar personajele sunt prinse într-un miraj horror autentic. O casă impunătoare, doi copii și o bonă care trebuie să vegheze asupra lor. Nu cunoaștem numele femeii și chiar ne întrebăm de ce vrea James să îi ofere rolul principal în istorisirea sa. Acțiune debutează imediat, iar tensiunea atinge cote maxime încă din primele pagini. Atmosfera apăsătoare se va păstra pe tot parcursul povestii și de aici și titlul ales de scriitor. Cumva, în momentele de maximă tensiune, cititorul este purtat într-un univers paralel și cuprins de o stare de agitație care nu se va diminua până la final.
Când femeia mărturisește că vede tot soiul de fenomene paranormale și că în casă există entități fantomatice care stau la pândă în fiecare noapte, acțiunea scrierii se schimbă. Cei doi copii care cumva în capcana zonei, iar aceasta încearcă din tot dinadinsul să convingă pe toți cei prezenți că, într-adevăr, conacul este bântuit. Celelalte angajate o contrazic, ele neavând niciun fel de experiență paranormală de când slujesc reședința. Să fie oare toate acestea rodul imaginației bonei fără nume? Dar dacă fantomele chiar există? Totuși, de ce aceste entități neliniștite i s-ar arăta numai ei? Tensiunea escaladează și atinge culmi de nebănuit, iar caracterul gotic se accentuează de la o pagină la alta.
James introduce în scena câteva flashback-uri interesante și încearcă să ne stârnească și mai mult curiozitatea. Suntem, pe de-o parte, convinși că spiritele există și sunt un real pericol pentru locuitorii vilei, în special pentru copii. Pe de altă parte, acțiunile eroinei noastre sunt îndoielnice și misterioase. Finalul este de-a dreptul apocaliptic, iar acțiunile femeii sunt nesăbuite și imposibil de înțeles. Un blestem din străbuni, o femeie menită să îl ducă la îndeplinire, doi copii nevinovați și un conac care devine scena unor crime atroce. Acestea vor fi ingredientele cu care va condimenta James lucrarea sa grandioasă.
Cartea se vinde extraordinar de bine pe piața internațională, iar în rafturile noastre este disponibilă în mai multe ediții: Polirom (2014), Art (2009).