Cunoscut în special pentru romane și nuvele de întinderi restrânse, Henry James avea să revoluționeze întru totul literatura universală prin volumele sale extraordinare. Se naște într-o familie înstărită de intelectuali și nu duce lipsă de resurse pentru a-și urma studiile, fapt pentru care decide că este pasionat de filosofie și dorește să întreprindă o cariera în această direcție. Totuși, în jurnalul său de mai târziu, avea să mărturisească că nu voia neapărat să urmeze calea filosofiei, ci sa își găsească cumva menirea. De mic îi place să scrie și profită de orice timp mort pentru a-și așterne gândurile pe hârtie. Nu visează încă la avalanșa de celebritate care îl va lua prin surprindere ceva mai târziu.
Este cunoscut la nivel mondial pentru scrierile cu precădere romantice, iar „Aripile porumbiței” avea să ajungă cel mai bine cotat roman al său. În anii tinereții sale, călătorește în întreaga Europă, ba chiar se stabilește în diverse orașe și leagă strânse prietenii cu oamenii din domeniul artei și literaturii. Totuși, poate cea mai trainică legătură o va avea cu Zola, care îi va deveni prieten, confident și model. Spre deosebire de francez, James nu va fi însă atât de romantic și nici nu va exploata atât de puternic trăirile personajelor sale, însă certe similitudini între cei doi vor exista.
„Piața Washington” este unul dintre cele mai cunoscute romane ale literaturii universale, iar ecranizarea venită mai târziu avea să încoroneze succesul lui James și să sporească cu mult vânzările și pe teritoriul european. Un roman straniu și cu o tematică diferita față de tot ceea ce se căuta la vremea respectivă și, mai ales, de ceea ce era acceptat de societate. Un roman despre femei, expus de un bărbat este cu adevărat un mare act de curaj în epocă.
Romanul cunoaște lumina tiparului în anul 1880, iar acțiunea se petrece într-un ritm alert, deși este cuprinsă în mai mult de 350 de pagini. Povestea nu este deloc deosebită la prima vedere, însă, la o analiză mai atentă, observăm că relația dintre eroina și părintele său este mobilul de la care se construiește povestea. Într-o manieră extraordinară, James expune două personaje diferite, dar legate printr-o conexiune de sânge. Fata, o tânără din pătura superioară a societății, mofturoasă și capricioasă, ba chiar plictisitoare contrastează puternic cu bătrânul său tată, care și-a dat toată silința să o mulțumească. Relația celor doi este cumva un conflict continuu, iar tânăra ia adesea poziția victimei, deși nu este îndreptățită să se comporte astfel.
Lucrarea ajunge pe micul ecran, într-o ecranizare de mare succes, iar James cunoaște faima la nivel mondial. În anticariatul nostru, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Eminescu (1980), Corint (2015), Marc (1992).