Apărut în 1899 pentru întâia oară, romanul lui Henry James stârnește o mulțime de controverse. Fără să fie diferit de scrierile anterioare, manuscrisul ajunge în fruntea clasamentului „100 de cărți de citit într-o viață” și este vândut într-un număr impresionant de copii. Tradus în peste 20 de limbi de circulație mondială, romanul ajunge imediat la inima cititorului.
James nu a fost niciodată un scriitor romantic, iar dulcegăriile nu au făcut parte din lunga sa carieră literară. Ce-i drept, a folosit câteva artificii pentru a sensibiliza audiența, dar întotdeauna a rămas realist și tranșant în gândire. Pasionat de filosofie și istorie, James îndrăznește să creioneze diferit societatea vremurilor sale, fapt pentru care va fi aspru criticat. Deși nu intră în grațiile nobilimii, James continuă să scrie cu patimă, fără a urmări succesul ca țel final. Romane precum „Daisy Miller” ori „O coardă prea întinsă” îi vor aduce celebritatea, iar, pe nepregătite, James este purtat pe culmile succesului.
Mânat de obsesia de a stârni controverse, dar și de pasiunea de a așterne pe hârtie povești memorabile, dă naștere romanului intitulat metaforic „Vârsta ingrată”.
Povestea se țese în jurul unei tinere femei care urmează să se căsătorească. Nanda Brokenham trebuie să se mărite, iar de pretendenți nu duce lipsă. Într-o perioadă în care iubirea adevărată era ținută în secret, iar femeia era privită drept un accesoriu al bărbatului, James are curajul de a construi o eroină aparte. Tulburător și sensibil, romanul aduce în prim plan viața femeii și încercarea acesteia de a face o alegere care să îi asigure viitorul. Nanda ar vrea să iubească, dar știe că s-a născut și a trăit într-o perioadă în care speranțele nu fac casă bună cu politica, iar iubirea nu este apreciată.
Posibila căsătorie a Nandei creează agitație în rândul celor care o cunosc. Va alege femeia cu inima ori se va lăsa ghidată de tiparele vremii?Își va lega Nanda soarta de un intelectual tânăr sau va alege un bărbat potent financiar, dar trecut bine de prima tinerețe?
Henry James stârnește interesul publicului prin intermediul personajelor sale, dar reușește cumva să aducă un aer apăsător și misterios în jurul protagonistei. Deși la prima vedere avem de a face cu o poveste clasică, la o analiză mai atentă observăm că Nanda trăiește un adevărat spectacol. Prinsă între cutumele locului și dorințele personale, femeia nu reușește să ia o decizie sigură. Personajele secundare sunt folosite pentru a condimenta acțiunea, dar rolul lor este nesemnificativ.
James reușește o portretul deosebită a vremurilor sale și expune magistral viața de zi cu zi în Anglia de altădată. Cartea este disponibilă pe site-ul anticariatului nostru în numeroase ediții, dintre care amintim: Arena (1993), Eminescu (1978), Litera (2018).