Henry Miller s-a născut pe 26 decembrie 1891 și a decedat pe 7 iunie 1980, la vârsta de 88 de ani. Este cunoscut pentru romanele sale autobiografice și stilul de scriere foarte tabu la acea vreme. Copilăria sa a fost ca a oricărui copil, și nu a avut tangențe cu literatura, însă în 1922 după primul divorț a scris un roman care nu a fost publicat niciodată. Frânturi din acesta se găsesc în alte opere ale autorului și în reviste sau ziare vechi. Pentru că a văzut că nu reușește să facă bani din asta, Henry s-a angajat timp de 4 ani la Wester Union, urmând ca apoi să pună cap la cap fragmente pierdute în ceea ce se va numi ”Tropicul Capricornului”. Urmează multe certuri cu ce-a de a doua nevastă din cauza escapadelor sexuale și dorinței enorme de a deveni cunoscut, fapte povestite în detaliu în trilogia ”Crucificarea trandafirie”. Multe dintre operele sale au fost interzise din cauza cenzurii, ceea ce i-a pătat reputația, însă după ani de zile de chin, acesta devine în sfârșit cunoscut și apreciat.
Călătorește în mai multe țări din Europa, unde urmează alte două căsnicii cu final trist. Întors în California își începe și cariera de actor jucând în filme cunoscute precum ”Reds” și ”Henry Miller prophet of desire”. În ultimii ani din viață își trimite scrisori cu Brenda Venus, model destul de popular, însă nu se întâlnesc niciodată.
Zile liniștite la Clichy a fost publicat la editura Olympia Press în anul 1956 iar în limba română la editura Est în 2003 (două ediții diferite) și la editura Polirom în anul 2010.
Povestea urmărește destinul lui Joey (alter-egoul autorului), un american expatriat ce acum trăiește în cadranul Clichy. Acesta trăiește în apartament cu Carl, iar cei doi nu fac altceva decât să scrie și să întrețină relații sexuale cu fetele ce erau la fel de amărâte ca ei. În aceste escapade fără sentimente, cei doi o întâlnesc pe Nys căreia îi dăriuesc bani de bună voie dar râmăn pe străzile Parisului fără pic de mâncare. Joey întors destul de supărat și înfometat în apartament, ajunge să mănânce niște resturi din gunoi și apoi se duce la culcare sperând la o zi de mâine mai bună. Însă acest lucru este întrerupt de Carl care poartă o discuție lungă și gălăgioasă cu Colette, o fată ce au cunoscut-o amândoi la un moment dat când cutreiera străzile, așa că i-au oferit un acoperiș deasupra capului. Cu toate acestea, poliția este pe urmele fetei de când a fugit de acasă iar bărbații se simt obligați să nu spună nimic și să o ascundă până aceasta decide că este momentul să plece.
Cei doi pleacă în Luxemburg pentru un trai mai bun dar acolo au parte de o altercație violentă și imediat se urcă în trenul de întoarcere. Însă aici, Joey o întâlnește pe Mara, o dansatoare exotică, iar Carl întâlnește două prostituate.
Romanul a fost transpus în cinematografe în 1970 de Jens Jorgen Thorsen și în 1990 de Claude Chabrol. De asemea în serialul bazat pe romane americane al HBO, povestea este prezentă în episodul ”Mara” în regia lui Mike Figgis.