Quo vadis, Prin foc și sabie sau Potopul sunt doar trei dintre cărțile cu care Henry Sienkiewicz a uimit întreaga lume. S-a născut pe 5 mai 1846 în Polonia într-o familie modestă dar care a investit în educația lui. Studiază istoria, literatura și psihologia la Universitatea din Varșovia dar nu obține diploma de licență ci se angajează în presă. Era corespondentul Americii de Nord așa că a călătorit foarte mult în ciuda problemelor de sănătate care nu îi dădeau pace. Din 1870 se dedică exclusiv scrisului și înființează Fondul pentru Scriitori și Jurnaliști dar și Fondul Mianowski. S-a implicat în acțiuni caritabile, cum ar fi Comitetul pentru Ajutorarea Victimelor de Război dar și pentru sărmanii orașului. Văzând cu ochii săi ce înseamnă luptele, boierii și cultură altor țări, scrierile sale au fost întotdeauna inspirate din realitate, așa că dacă vreți să vedeți viața secolului al XIX-lea ați ajuns în locul potrivit.
Nuvela "Fără dogmă" a apărut pentru prima dată în 1891 în limba poloneză. În limba română apare la editura Alfa în 2012 în două volume.
Până la momentul scrierii, autorul a fost considerat unul dintre cei care scriu doar despre virtuțile societății și despre ceea ce este frumoasa, așa că a decis să schimbe foaia. Oare cum este văzută societatea contemporană din perspectiva unui prost?
Acțiunea se întâmplă în 1889 în cinci orașe iar în centrul atenției este Leon Ploszowski. Are 35 de ani și provine dintr-o familie bogată insa era bogată doar în avere pentru că din punct de vedere intelectual se întâmpla fix opusul. Tânărul își ia un jurnal în care să scrie experiențele sale zilnice, despre cum mătușa sa se îndrăgostește de el, despre cum părinții iau decizii proaste și în sfârșit despre cum el se îndrăgostește. O chema Anielka și era un vis ce reușiseră să aibă, doar că fix în momentul în care trebuiau să se căsătorească, tatăl lui Leon se îmbolnăvește grav. În drumul spre casă o întâlnește pe Laura, o veche prietenă ce s-a dovedit a fi opusul logodnicii sale însă tot au o aventură. După ceva vreme Anielka îi scrie o scrisoare în care îi transmite că vrea să fie liberă, dar nu durează mult până ce se căsătorește cu primul bărbat ce îi apare în cale. După ce Leon se întoarce, o bântuie pe fosta sa iubire până în momentul în care ea se îmbolnăvește. De ciudă, și el face un gest ce îl va costa viața.
Recenziile nu au fost cele mai bune în rândul criticilor însă în rândul tinerilor au fost la cote maxime. Mulți oameni au reușit să se identifice în personaj și să vadă experiențele lui Leon ca pe o viață ce poate să se întâmplă oricând.