Maestru al romanului epic, Henryk Sienkiewicz publică în 1888 romanul istoric „Pan Wolodyjowski”, care urma să închidă „Trilogia”, după publicarea romanelor „Prin foc și sabie” și „Potopul”. Henryk Sienkiewicz a fost primul scriitor polonez distins cu Premiul Nobel pentru Literatură (1905), juriul motivând alegerea datorită „meritelor excepționale ca scriitor epic” ale polonezului. Sienkiewicz a început să lucreze la „Trilogie” în 1879, plasând acțiunea în Polonia secolului al XVII-lea. Succesul primei părți l-a determinat să continue povestea, poveste care l-a consacrat în literatura universală. „Pan Wolodyjowski” a fost publicat și sub formă de foileton, în cadrul revistelor „Slowo”, „Czas” și „Dziennik Poznanski” și a fost tradus, de-a lungul timpului, în peste 30 de limbi. În România, romanul a fost reeditat în repetate rânduri, cele mai cunoscute ediții fiind cele aparținând editurilor Univers și Minerva. Acestea, precum și alte ediții, se găsesc spre vânzare pe site-ul Anticariatului Printre Cărți.
Fundalul istoric din „Pan Wolodyjowski” este dat de războiul dintre Polonia și Imperiul Otoman, în timpul domniei lui Michal Wisniowiecki, rege al Uniunii polono-lituaniene de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Romanul urmărește destinul războinicului Michal Wolodyjowski. El se retrage după moartea soției sale la o mănăstire, dar câțiva din prietenii săi vor să îl convingă să se răzgândească. Zagloba este cel desemnat pentru acest lucru. Michal este convins, în cele din urmă, să părăsească mănăstirea pentru binele națiunii și astfel ajunge să locuiască la un alt prieten, Ketling. Sora lui Michal ajunge și ea la Varșovia și prin intermediul acesteia războinicul o întâlnește pe Basia, pe numele său întreg, Barbara Yezorkovski, de care se îndrăgostește. În cele din urmă, Michal o cere în căsătorie și cei doi se mută la Sokol, locul natal al Basiei. Michal primește ordin să comande trupele din aceea zonă. În urma unui conflict, câțiva cazaci o urmăresc pe Basia, care este salvată de lituanianul Mellehovich. El intră în comanda lui Michal sub numele de Azya. El dorește în secret să îi atace pe polonezi și să o răpească pe Basia. Când Sobieski află planul său, îl respinge imediat. Basia pleacă într-o călătorie, însoțită de Azya și alți lituanieni și aici este momentul când Azya își arată adevărata față. Basia reușește să fugă, însă ajunge extenuată înapoi, fiind salvată în ultimul moment de Zagloba. Tensiunea crește, însă, odată cu avansurile armatei otomane. Michal se pregătește de luptă, și câștigul pare a fi de partea sa. Otomanii trimit un mesager, prin care cer un armistițiu, însă cererile lor sunt respinse. Lupta continuă, cu multe răsturnări de situație, iar Michal pare a fi pregătit pentru sacrificul final.
Construcția romanului scriitorului polonez este una deosebită, iar cititorul va fi captivat de la început până la sfârșit. Michal Wolodyjowski este eroul adevărat al poveștii, pregătit pentru orice sacrificiu pentru a-și apăra țara de invadatori, dar și pentru a-și apăra iubirea pentru Basia. „Pan Wolodyjowski” a fost ecranizat cu succes în 1968 de regizorul Jerzy Hoffman în filmul numit „Colonelul Wolodyjowski”. Un an mai târziu, romanul lui Sienkiewicz l-a inspirat pe Pawel Komorowski să creeze serialul „Aventurile lui Sir Michael”.