Nuvelă apreciată la nivel internațional, publicată pentru întâia oară în anul 1881, avea să surprindă într-o manieră deosebită ideile și convingerile de natură politică ale marelui scriitor polonez, Henryk Sienkiewicz. Lucrarea tratează numeroase chestiuni sociale și politice din veacurile trecute, iar personajele sunt angrenate într-o acțiune cum greu ne-a fost dat să vedem. După cum ne-a obișnuit, Sienkiewicz nu este deloc un scriitor simplist sau facil de înțeles, dar aici se autodepășește.
Deși este o lucrare de dimensiuni reduse, aceasta are o acțiune concentrată și bine stabilită, un fir narativ care se împarte în mai multe direcții și care, într-un final, urmărește o poveste demnă de ecranizat. Războiul și foametea, sărăcia și visul libertății, depășirea condiției umane și alte drame provinciale; toate sunt cuprinse într-o nuvelă pe alocuri satirică.
Polonia acelor timpuri era un loc numai bun pentru a-ți rata viața, iar Sienkiewicz este sincer în această privință și nu dorește să înfrumusețeze fictiv imaginea patriei sale. În fond, niciodată nu a fost un patriot in adevăratul sens al cuvântului. A militat o vreme pentru pace, a activat prin câteva redacții liberale, dar, spășit și dezamăgit, s-a refugiat în scris.
Revenind la povestea noastră, trebuie să amintim că scriitorului nu ii este greu deloc să aducă în fața publicului o astfel de istorisire ori să își încarce citiorul cu tot soiul de informații. Încărcătura emoțională a lucrării este puternică și nu poate fi trecută cu vederea, iar caracterul de vizionar al lui Sienkiewicz nu poate fi negat. Adesea, suntem martorii unor răsturnări de situație pe care ar fi fost imposibil să le intuim, însă care ne vor șoca și bucura in același timp. Lecție de viață, monografie a locului din care provine, epopee a unor personaje ciudate, dar pline de culoare sau jurnal satiric al veacului Poloniei pierdute, așa ar putea fi descrisă opera semnată de Sienkiewicz.
Scrisa cu patos și dăruire, lucrarea ajunge in atenția media pentru trimiterile la discriminările de ordin politic, însă, mai apoi, este apreciată pentru calitatea personajelor și pentru originalitatea poveștii. Tipologia umană și sentimentele contradictorii sunt doua laturi pe care autorul le-a explicat ani de-a rândul ei pe care le-a adus în fața noastră de fiecare dată. Scrierea curată, dominată de personaje puternice, masculine, plină de lumini și umbre, diferită de toate nuvele sale de până acum, avea să devină una dintre puținele opere care vor fi premiate veacuri mai târziu.
Un teatru renumit din Polonia avea să cumpere drepturile de autor și să pună în scenă o piesă colosală, care are la bază manuscrisul lui Sienkiewicz. Astăzi, la veacuri distanță, scrierea face înconjurul lumii, iar pe site-ul nostru este disponibilă în mai multe ediții: Univers (1987), Univers (1985).