Scriitoare germană de renume mondial, Herta Muller avea să se remarce printr-o serie de tratate și lucrări diverse, care vor pune pe jar elita intelectuală a veacului său. După ce se instalează regimul comunist în România, Muller are de suferit de pe urma dictaturii, iar scrierile sale sunt interzise pretutindeni. Ulterior, pornește într-o căutare a sinelui și ajunge să viziteze mai multe state europene, care nu erau la fel de subjugate de dictatură.
Scrie cu patos despre tot ce vede în jur, despre oamenii și evenimente și surprinde prin maniera în care interpretează totul. Este plină de inspirație când vine vorba de construit personaje și reușește să portretizeze magistral faptele acestora.
Lucrarea de față este una dintre cele mai căutate din palmaresul autoarei, iar publicul va fi încântat să descopere o latură nevăzută a scriitoarei. Scrisă în memoria părinților ei, lucrarea este un omagiu extraordinar, o scriere despre durere și iertare, despre regăsire și neputință.
Naratorul poveștii este o femeie tânără de origine germană, la fel ca și autoarea, care ne invită într-o călătorie nemaipomenită de-a lungul unei perioade tulburătoare. Treptat, femeia se transformă în călăuza noastră și ne învață cum să deosebim binele de rău și să ne adaptăm la nou. Valul de agresiune nemțească, nebunia veacului și singurătatea eroinei sunt elementele care ne vor determina să urmărim scrierea până la final. Cumva, Lola, eroina noastră, este captivă în Germania nazistă și tot ce încearcă să facă este să supraviețuiască.
Adesea, se dedică poeziei și scrie cu patos fel și fel de versuri ciudate, pe care le adăpostește într-un carnețel. Povestea Lolei se întrepătrunde cu aceea a lui Edgar și a lui Kurt, doi tineri care, la fel ca ea, încearcă să supraviețuiască nebuniei naziste. Când serviciile secrete încep să o urmărească pe femeie, lucrurile ies de pe făgașul normal, iar cititorul asistă la o desfășurare de forțe fără precedent.
Romanul este cuceritor și sfâșietor, plin de contraste, iar personajele sunt prinse într-o rocadă nebunească și plină de sens. Politicul și socialul se îmbină magistral și sunt forțe necunoscute ale unei societăți șubrezite, cu oameni săraci și plini de regrete. Într-o Europă fragmentată de ororile războiului și de orgoliile lui Hitler, dragostea și prietenia sunt rar întâlnite. Eroii sunt purtați într-o călătorie nebunească, se desprind de trecut și aleargă spre un viitor incert, plin de umbre.
Muller are un talent evocativ extraordinar și dă dovadă de o forță creatoare nemaipomenită, care ne ajută să înțelegem mai bine evenimentele și chiar să ne punem în pielea personajelor. Istoria și literature sunt îmbinate extraordinar, iar Muller dă dovadă de o creativitate ieșită din comun. Finalul romanului este neașteptat și plin de nuanțe, cu trimiteri către alte timpuri și cu mențiuni despre sacralitate și religie. Așadar, vom porni într-o incursiune deosebită, din care ne vom întoarce mai înțelepți și capabili să depășim proprii demoni și să facem față vieții.
Cartea va fi distribuită masiv în Europa, mai ales după căderea regimului nazist, iar pe site poate fi găsită în mai multe ediții: Polirom (2013), Polirom (2008).