Hiromi Kawakami, una din cele mai apreciate autoare contemporane ale Japoniei, se naște la 1 aprilie 1958 în Tokio, Japonia. După ce termină facultatea începe să scrie pentru revista science-fiction NW-SF.
Este profesoară de științe în învățământul gimnazial și liceal pentru o perioadă de timp, după care este nevoită să renunțe la acest job din cauza serviciului pe care soțul ei îl avea. La vârsta de 36 de ani debutează în lumea literaturii cu o colecție de povestiri intitulată „Kamisama”. Câștigă de-a lungul carierei numeroase premii pentru operele sale printre care și Premiul Akutagawa, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din Japonia.
În anul 2005 apare romanul „Prăvălia de mărunțișuri a domnului Nakano” care la noi în țară este tipărit pentru prima dată de editura Polirom în anul 2015 în cadrul colecției Biblioteca Polirom și, mai apoi, în cadrul colecției Top 10+ în anul 2020. Intră acum pe site-ul anticariatului nostru pentru a găsi cele două ediții ale cărții cu titlul original „Furudogu nakano shoten”.
Romanul urmărește timp de un an viața tinerei Hitomi, din perspectiva cărei ne este prezentată întreaga acțiune. De asemenea, ne sunt prezentate idilele domnului Haruo Nakano, patronul prăvăliei unde Hitomi simte că își pierde timpul lucrând ca vânzătoare, încercările surorii lui, Masayo, de a-și găsi dragostea și relația ciudată pe care Hitomi o are cu Takeo, celălalt angajat al prăvăliei. Viețile lor se întrepătrund constant de-a lungul romanului și sunt marcate și de întâlnirile lor cu clienții magazinului, asociații și mulți alții. Fiecare capitol al romanului se concentrează pe evenimentele din jurul unui client, sau unui obiect din magazinul second-hand sau pe micile aventuri ale personajelor. Toate evenimentele descrise sunt strâns legate de acest magazin. Relațiile intime sunt un subiect des întâlnit, relația dintre Hitomi și Takeo oscilează destul de mult, ba se apropie, ba se depărtează. Fiecare personaj încearcă să își îndeplinească țelurile, însă nu este niciunul suficient de determinat să o facă până la capăt. Se pare că viețile lor sunt strâns legate de magazinul lui Nakano și singura soluție ca fiecare să își îndeplinească visul este închiderea acestei prăvălii. Finalul ni-l dezvăluie pe domnul Nakano deschizând un nou magazin, Hitomi își reia studiile și îi acordă o nouă șansă lui Takeo.
Romanul „Prăvălia de mărunțisuri a domnului Nakano” ne înfățișează relațiile dintre indivizii societății. Cu toate că par banale, atât obiectele pe care personajele noastre le comercializează, cât și personalul magazinului împreună cu ai săi clienți, la o privire mai atentă vom observa că ascund numeroase mărturii ale subconștientului uman, ale sentimentelor bizare ascunse în inimile fiecăruia. Personajul principal, Hitomi, va ajunge să înțeleagă că pentru a iubi e nevoie să accepte și lucrurile ascunse pe care partenerul le are. Romanul este unul ușor de citit, având un stil jucăuș, plin de culoare și evidențiază cu umor interacțiunile dintre personaje astfel, cititorul descoperă într-o manieră inedită frumusețea banalului. Acțiunea romanului nu este una foarte dinamică, atmosfera este una liniștită care se concentrează pe dezvăluirea pas cu pas a personalității fiecărui personaj.