Homer a fost un poet grec despre care s-a spus că ar fi fost orb și căruia îi sunt însușite numeroase opere ale Antichității. Autenticitatea scrierilor sale a fost îndelung pusă la îndoială, iar savanții din întreaga lume s-au întrecut în cercetări care să îi aducă cât mai aproape de adevărul homeric. Săpăturile arheologice făcute de Heinrich Schilieman au confirmat existența cetății Troia, despre care ne vorbește Homer în Iliada.
Este interesant de menționat că epopeile homerice au fost redactate în dialectul cunoscut drept Liniarul B, o serie de simboluri și semne ce sunt atestate ca fiind cea mai veche formă a limbii grecești. Englezul Michael Ventris avea să decodeze acest dialect la mijlocul secolului al XIX-lea. Iliada lui Homer este, probabil, cea mai cunoscută opera a Antichității.
Fiind structurată în 24 de cânturi, cuprinzând aproximativ 15.000 de versuri, prezintă înfruntarea dintre Ahei și Troieni în războiul ce avea să nimicească Troia. Apărută în 1955, la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, avea să reprezinte, de a lungul timpului, obiectul de studiu la numeroase universități din întreaga lume.
Răpirea frumoasei Elena de către junele Paris constituie punctul de plecare al sângerosului război, întins pe o durată de 10 ani.
Epopeea grecească ne prezintă confruntarea dintre cele două popoare, divergențele politice ale acelor timpuri, dar și răzbunarea lui Menelau, soțul trădat al Elenei. De-a lungul istorisirii suntem spectatori la intervenții spectaculoase ale zeitaților mâniate, la măreția eroului Ahile și, în cele din urmă, la arderea din temelii a cetății regelui Priam.
Calul troian a rămas în imaginarul colectiv drept cel mai iscusit vicleșug al grecilor și arma care a pus capăt luptelor.
Saga razboiului troian, cu mult mai romanțată decât versiunea homerică, a fost transpusă pe marile ecrane în 2004 și a fost primită cu succes de către publicul larg.