Filtre:
Edituri
 Bookzone(4) Allfa(3) Intact(2) Art(1) All(1) Rao(1) 13 Decembrie 1918(1) Elena Francisc Publishing(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)  10 - 20 Lei (2)
An aparitie
19752024
Limba
 Romana(16)
Coperti
 Brosate(15) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii

Filtrează
Carti Horatiu Malaele
Ordonează
Pagina: 1
Carti Horatiu Malaele
Despre Horatiu Malaele

Unul dintre cei mai apreciati artisti romani, s-a nascut la 1 august 1952, in satul Tahomir (din apropierea orasului Targu Jiu, judetul Gorj). Desi nu a avut un inceput promitator, cu dificultati de invatare si un strabism pronuntat, Malaele a reusit sa isi depaseasca limitarile prin talent si perseverenta, devenind un simbol al teatrului si cinematografiei romanesti. Inca din copilarie a aratat o inclinatie puternica spre arta, fiind influentat de profesorul de desen din clasa a patra, Nicu Gherghe, care i-a recunoscut talentul si l-a incurajat sa isi dezvolte abilitatile.

Desi initial era considerat un elev mediocru, prin sustinerea unui profesor si prin propria determinare, Horatiu a inceput sa exceleze in desen si a avut prima expozitie personala la Casa de Cultura din Targu Jiu, pe cand era in clasa a XII-a. Dupa incheierea studiilor secundare, desi intentiona sa urmeze cursurile Institutului de Arte Plastice, Malaele s-a orientat spre teatru, alegand sa studieze la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti, la clasa profesorului Octavian Cotescu. Absolvirea din 1975 i-a deschis calea spre o cariera prolifica in teatru si film. Primul sau rol important a fost Fabinard in Palaria florentina de Eugène Labiche, jucat in 1974 la Studioul Casandra, sub indrumarea regizorului Ovidiu Schumacher.

Cariera sa teatrala a inceput sa prinda contur la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, unde a fost angajat dupa absolvire. Aici a avut ocazia sa colaboreze cu regizori de renume, precum Catalina Buzoianu, care l-a apreciat pentru capacitatea sa de a transforma fiecare spectacol intr-un act de creatie unic, plin de emotie si surprize. Interpretarile sale in piese ca „Tinerete fara batranete” de Eduard Covalli, „Sluga la doi stapani” de Carlo Goldoni si Eulenspiegel de Charles de Coster i-au adus recunoasterea ca unul dintre cei mai talentati actori ai generatiei sale.

Dupa aceasta perioada formativa, Horatiu Malaele s-a mutat in Bucuresti, unde a continuat sa impresioneze pe scenele teatrelor Nottara, Odeon, National si Bulandra. Rolurile sale din „Lectia” de Eugen Ionescu, Unchiul Vanea de A.P. Cehov si „Regele Cerb” de Carlo Gozzi au demonstrat versatilitatea sa ca actor, capabil sa interpreteze cu succes atat personaje comice, cat si dramatice. Debutul sau in cinematografie a avut loc in 1974, cu rolul din filmul „Muntele ascuns”. De-a lungul anilor, Horatiu Malaele a contribuit semnificativ la cinematografia romaneasca, nu doar ca actor, dar si ca regizor, semnand filme precum Palaria si Nunta muta, ambele bine primite de public si critici.

In anul 1982 a inceput sa exploreze si regia, punand in scena spectacole care au fost apreciate atat de public, cat si de critici. Printre cele mai notabile regii ale sale se numara O sarbatoare princiara de Theodor Mazilu si Puricele de Georges Faydeau, dar si Carlo contra Carlo de Paul Ioachim, pentru care a fost distins cu premiul Festivalului Comediei Romanesti in 1994. Talentul sau regizoral a continuat sa fie recunoscut, aducand un plus de originalitate in peisajul teatral romanesc.

Pe langa realizarile sale in teatru si film, Malaele este si un caricaturist talentat, cu peste 30 de expozitii nationale si internationale la activ. Arta sa caricaturala este cunoscuta pentru umorul si ironia cu care surprinde aspectele vietii cotidiene si ale lumii artistice. De asemenea, a publicat o carte autobiografica intitulata „Horatiu despre Malaele”, care ofera o perspectiva profunda asupra vietii si carierei sale.

Actorul roman a fost implicat si in publicistica, conducand revista Satirul, unde si-a folosit abilitatile de scriitor si caricaturist pentru a aduce un plus de valoare publicatiei. Viata personala este la fel de importanta pentru el; este casatorit si are doi fii, care i-au mostenit, in parte, talentul si pasiunea pentru arta. Cu un parcurs impresionant, plin de realizari, Malaele continua sa fie o sursa de inspiratie si un model de excelenta in arta romaneasca.

Opera: Horatiu despre Malaele; Rataciri (2012); Horatiu Malaele (2018).
Cărți populare scrise de Horatiu Malaele: Horatiu despre MalaeleRataciri

sus